Politicianul de la Bucureşti sune că motivele invocate nu sunt plauzibile.

„Doamna Doina Gradea, director general interimar al Televiziunii Române, motivează scoaterea emisiunii Orizont European prin faptul că legislaţia audiovizualului a Republicii Moldova obligă difuzarea de conţinut autohton de cel puţin 8 ore pe zi. Asta înseamnă că în intervalul 7:00 – 24:00 ar rămâne 17 ore ce pot fi dedicate conţinutul produs în România. Uitându-mă la calitatea programelor din grila actuală, mă întreb chiar nu putea fi alocată o oră din acestea 17 pentru emisiunea Orizont European? Era singurul talk-show politic nepartizan, care aducea România şi R. Moldova la aceeaşi masă, dezbătând împreună raportarea la Uniunea Europeană. Oare pe cine a deranjat această emisiune atât de mult, dacă tot spune Bucureştiul că susţine parcursul european al R.Moldova? Nu cred că pe o forţă cu adevărat pro-europeană”, a scris deputatul din România pe pagina sa de Facebook.

„Cu toate că apreciez foarte mult extinderea TVR în Republica Moldova, nu cred că în prezent mergem în direcţia unui spaţiu informaţional comun. Ţinând cont că în R. Moldova mass-media este dominată de propaganda rusească şi oligarhică locală, iar presa independentă este atacată şi supravieţuieşte cu greu, România nu îşi permite să fie pasivă. Pe de altă parte, este inadmisibil că statul român finanţează din banii noştri portaluri şi publicaţii, care atacă forţele politice cu adevărat europene şi anti-oligarhice şi fac propagandă făţişă pro-Plahotniuc. Imaginea României în Republica Moldova nu are decât de suferit din astfel de decizii”, a adăugat Matei Adrian Dobrovie.

Amintim că a fost iniţiată o petiţie online privind păstrarea în grila de programe a TVR a emisiunii „Orizont European”. „Conducerea TVR a decis scoaterea din grilă a emisiunii după patru ani de existenţă şi de interes deosebit din partea publicului românesc, din ţară, din Republica Moldova şi din Diaspora”, spun autorii petiţiei.