(foto) Au sărbătorit Mărțișorul și au susținut o cauză nobilă. Diaspora moldovenească din Marea Britanie și-a dat întâlnire la Londra

collage

Diaspora moldovenească din Marea Britanie și-a dat întâlnire la Londra pentru a sărbători venirea primăverii. Al patrulea an, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie (AMMB) a organizat evenimentul MărțiShop. Fiecare invitat a fost întâmpinat cu un mărțișor de către voluntari. Evenimentul a avut o cauză caritabilă pentu care s-au adunat peste 1200 £ (lire sterline) pentru un ONG (Fundația Donează pentru Copii) din comuna Băcioi din Republica Moldova.

În acest an, datorită moldovenilor cu suflet mare s-au adunat fonduri pentru mai mulți copii din com. Băcioi. Totodată, oaspeții au avut parte de bucate tradiționale, vin moldovenesc și muzică live. Pe lingă divertisment, a fost dat un recital de poezii și a fost organizată o tombolă (unde invitații au achiziționat obiecte de artizanat, sticle de vin, cărți cu poezii, cât și CD-uri donate de artiștii prezenți). Copii prezenți au fost implicați într-un mic atelier de creație, iar adulții au socializat și au stabilit relații noi cu alți compatrioți. DSC_0021 DSC_0040

„Îmi pare bine că evenimentele noastre capătă amploare. MărțiShop-ul, a fost un nou prilej pentru moldoveni să-și dea întâlnire într-un mod neformal, dar pentru o cauză nobilă. Echipa noastră de voluntari se implică activ în dezvoltarea comunității din Marea Britanie și caută mereu oportunități să contribuie pentru viitorul Republicii Moldova. În acest an, am fost plăcut surprinși să observăm oameni noi, care au avut ocazia să socializeze direct cu alți membri din diasporă”, spune Olga Cotelnic, Președinta AMMB.

„Sunt la Londra de 3 ani. Am plecat de acasă pentru a avea mai multe oportunități datorită educației de peste hotare. Totuși, mereu am fost respectuos pentru originile mele și mă strădui tot timpul să împart cultura din care fac parte cu prietenii din alte țări. Am hotărât să contribui la organizarea acestui eveniment fiind voluntar, dar gândul că pot ajuta pe cineva de acasă îmi oferă mereu forțe noi și o satisfacție aparte”, zice Ion Lozovanu, student, membru AMMB.

DSC_0059 DSC_0079 DSC_0143

 

„Sunt foarte mulțumită că am ocazia să mă mă cunosc cu alți moldoveni stabiliți în Marea Britanie, care la fel ca mine sunt departe de casă. Desigur, muzica, vinul și mâncarea tradițională îmi alină dorul, totuși când văd că suntem mai mulți, prind curaj și realizez că astfel pot să mă simt ca acasă. Mărțișoarele îmi sunt aproape de suflet, pentru că fiind copil le confecționam și eu alături de mama. Acest element îmi este drag, de aceea am hotărât să vin la eveniment”, spune Elena, invitată la eveniment.

Tânărul violonist Iurie Sula, cântăreața de operă Claudia Anghel și interpretele de muzică populară – Valentina Răileanu, Tatiana Miron și Veta Ghimpu-Munteanu au creat atmosfera de sărbătoare pentru membrii diasporei prezenți la MărțiShop.

Cum s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a evenimentului „MărțiShop” vedeți pe pagina de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente