Principală  —  IMPORTANTE   —   (VIDEO/LIVE TEXT) CEC discută subiectul…

(VIDEO/LIVE TEXT) CEC discută subiectul înregistrării grupului de inițiativă pentru anularea sistemului mixt: „Rușine, demisia!”

Foto: facebook.com/Ilian Cașu

Ședința din 12 martie a Comisiei Electorale Centrale (CEC), în cadrul căreia urmează a stabilită data alegerilor locale noi în Chișinău și Bălți și dacă înregistrează grupul de inițiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ privind anularea sistemului mixt, a demarat cu discuții în contradictoriu între membrii Comisiei. Revolta a doi membri CEC, Sergiu Gurduza și Vladimir Șarban a fost generată, inclusiv, de prezența în perimetrul instituției a unui număr impunător de polițiști.

Ora 18.15: Ședința CEC a luat sfârșit.

Ora 17.46: Membrii CEC examinează celelalte proiecte de pe ordinea de zi, acestea se referă la atribuirea mandatelor de consilier în mai multe localități din țară.

Ora 17.45: Grupul de inițiativă nu a fost înregistrat. Decizia a fost luată după mai bine de o oră și jumătate de discuții în contradictoriu. Trei membri CEC, Sergiu Gurduza, Vasile Gafton și Vladimir Șarban au declarat că nu susțin decizia și că vor formula opinii separate. Hotărârea a fost luată în timp ce membrii grupului de inițiativă și reprezentanți ai societății civile au scandat „Rușine” și „Demisia”.

Ora 17.53: Sergiu Gurduza a declarat că va respinge proiectul formulat de șefa CEC, Alina Russu, și va formula o opinie separată.

Ora 17.24: Vladimir Șarban: „Este trist de tot, este tare trist. Proiectul de hotărâre este pe o păginuță”. Acesta a declarat că în ziua când pe pagina oficială a CEC a fost plasat proiectul ordinei de zi, membrilor Comisiei nu le-a fost transmis și textul la subiectul privind cererea grupului de inițiativă. Vladimir Șarban a mai declarat că ar fi fost oportun să fie invitat la ședința CEC Pavel Postică, șeful Promo-LEX. „De ce să nu consultăm opinia Curții Constituționale?”, a replicat Vladimir Șarban. Acesta a declarat că nu va vota proiectul referitor la respingerea cererii  privind înregistrarea grupului de inițiativă.

Ora 17.23: Vasile Gafton argumentează opinia sa precum că nu există temei de a respinge cerere de înregistrare a grupului de inițiativă, iar „motivarea este foarte proastă”. Vasile Gafton susține că va formula o opinie separată la acest subiect. Acesta a părăsit sala de ședință.

Ora 17.12: Membrii CEC au refuzat de a introduce în textul hotărârii a mențiunii că Comisia de la Veneția nu recomandă schimbarea sistemului electoral proporțional în unul mixt.

Ora 17.04. Alina Russu a invocat o pană de curent la sediul CEC, motiv pentru care proiectul hotărârii nu a fost transmis în mod electronic, ci doar pe suport de hârtie.

Ora 17.02: Vladimir Șarban susține că până la acest moment nu a avut posibilitatea să vadă proiectul de hotărâre despre care se discută, pentru că nu i-a fost repartizat. Acesta susține că este o încălcare a Regulamentului CEC.

Ora 16.58: Membrii CEC fac propuneri la acest subiect.  Vasile Gafton susține că motivarea refuzului prin enunțarea hotărârii Curții Constituționale din 27 iulie 2017 nu este valabilă.

Ora 16.43: Membrul CEC, Sergiu Gurduza, a cerut să i se ofere cuvântul șefului Promo-LEX, Pavel Postică, la subiectul înregistrării grupului de inițiativă, pe motiv că organizația pe care o reprezintă a participat la ședința de constituire a grupului de inițiativă și ar putea oferi mai multe detalii privind corectitudinea desfășurării acesteia. Alina Russu declarat că audierea acestuia ar putea fi făcută doar dacă membrii CEC vor accepta prin vot propunerea. Vladimir Șarban a replicat că asociația Promo-LEX a făcut foarte multe pentru dezvoltarea democrației în R. Moldova, iar refuzul de a-i acorda cuvântul este o ofensă.

Ora 16.34: Alina Russu, raportor al subiectului privind cererea grupului de inițiativă, a propus respingerea cererii de înregistrare a grupului. Șefa CEC, a invocat printre motivele deciziei: o hotărâre a Curții Constituționale din iulie 2017 și prevederea legală care stipulează că cu un an înainte de organizarea alegerilor nu poate fi schimbat sistemul de vot. Membrii grupului de inițiativă își exprimă dezacordul față de motivele stipulate de șefa CEC și cer textul integral al proiectului de hotărâre, pentru a putea vedea exact încălcările la care s-a făcut trimitere.

Ora 16.20: Președintele grupului de inițiativă, Șefan Gligor, și-a exprimat dezacordul față de încălcările identificate de Comisie.

Ora 16.16: Alina Russu a enumerat încălcările identificate  în actele prezentate de grupul de inițiativă, printre care și 126 de cazuri când ar fi fost introduse în liste date incomplete sau eronate.

Ora 16.14: Potrivit șefei CEC, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ pe subiectul anulării sistemului mixt de alegere a deputaților în Parlament a fost prezentat membrilor CEC la 23 februarie curent, împreună cu documentele necesare, stipulate în lege.

Ora 16.10: A fost aprobat Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor locale noi ale primarilor în unele localități din data de 20 mai 2018.

Ora 16.00: Devizul de cheltuieli pentru organizarea scrutinelor locale noi la Bălți și Chișinău a fost aprobat prin vot.

Ora 15.55: Sergiu Gurduza a menționat că unul dintre primarii celor două localități a scris expres că „renunță” la funcția de primar, respectiv, potrivit legii, acesta ar trebui să restituie banii cheltuiți pentru scrutinul în care a fost ales.

Ora 15.51: Demersul va fi expediat Parlamentului pentru identificarea mijloacelor financiare.

Ora 15:45: Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au decis că alegerile locale în Chișinău și Bălți vor avea loc la 20 mai 2018. Pentru alegerile locale în mun. Chișinău și Bălți vor fi cheltuiți circa 23 mln de lei. „Această hotărâre va fi transmisă Parlamentului și Guvernului”, a menționat Alina Russu.

Ora 15.40: „Am impresia că unele momente sunt tergiversate intenționat. Cine face așa? Noi într-o zi decidem ca 23 mln de lei să fie cheltuite pentru alegerile locale. Sigur că Parlamentul, în acest caz, va spune că nu sunt suficienți bani”, a menționat Sergiu Gurduza, membru CEC.

Ora 15.30: Vladimir Șarban s-a arătat nedumerit de ce data alegerii locale nu a fost stabilită înainte. „Ce impedimente au fost care au tergiversat adoptarea această decizie? Îmi apar o sumedenie de întrebări. De ce a apărut acel comunicat de presă care anunță că au fost stabilite mai multe neclarități pentru stabilirea datelor alegerilor fără a cere opinia membrilor CEC”, a menționat Vladimir Șarban, membru CEC. Drept replică, președinta CEC Alina Russu a spus că Regulamentul prevede că CEC are 30 de zile la dispoziție ca să ia o decizie.

Ora 15.15: Membrul CEC, Vladimir Șarban, s-a întrebat dacă ședința CEC de astăzi este ordinară sau extraordinară, specială, deoarece, de obicei, ședințele se organizează în ziua de marți și nu luni. Totodată, acesta a întrebat șefa CEC, Alina Russu, „cu ce ocazie angajații aparatului central al CEC participă la ședința Comisiei?”, invocând faptul că niciodată aceștia nu au fost prezenți: „Pentru ce, să ocupe locurile?”. O altă nedumerire a membrului CEC este și prezența în munăr impunător a oamenilor legii în perimetrul instituției: „Ne aflăm sub pericol, este alertă de bombă?”, „Polițiștii secundează activitatea CEC? Niciodată nu au fost în asemenea număr… Noi examinăm în stare de asediu, flancați din toate părțile? Ce se întâmplă? Eu nu înțeleg”. Alina Russu a declarat că ședința este una ordinară.

Foto: facebook.com/Ilian Cașu
Foto: facebook.com/Ștefan Gligor

Ora 15.00: Sergiu Gurzuza a propus ca în procesele-verbale ale hotărârilor adoptate să fie indicat expres cum a votat fiecare membru CEC, astfel încât cetățenii „să-și cunoască eroii”. Propunerea a fost susținută doar de trei persoane, respectiv nu a fost aprobată. Ulterior, Sergiu Gurduza a solicitat introducerea pe ordinea de zi, înainte de examinarea subiectului referitor la cererea de înregistrare a grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ privind anularea sistemului mixt, a încă unui subiect. Gurduza a declarat că textul care i-a fost transmis abia în dimineața zilei de astăzi, 12 martie, nu conține un dispozitiv de hotărâre, de aceea anticipează faptul că CEC va respinge cererea grupului de inițiativă. În acest sens, Gurduza a propus ca înainte de fi pronunțată hotărârea respectivă să fie introdus un proiect care ar propune expres înregistrarea grupului de inițiativă. Propunerea nu a întrunit voturile membrilor CEC.

Foto antet: Ilian Cașu