18:34:03 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Comisia Electorală Centrală NU a înregistrat, pentru a doua oară, grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt: „Rușine! Demisia!”

Politică 12.03.2018 17:40 Vizualizări2316 Autor: Ziarul National
VIDEO // Comisia Electorală Centrală NU a înregistrat, pentru a doua oară, grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt: „Rușine! Demisia!”


Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins astăzi, pentru a doua oră, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului legislativ pentru anularea sistemului mixt.

Pentru acest lucru au votat șapte membri ai CEC, Vladimir Șarban și Sergiu Gurduza fiind împotrivă, iar Vasile Gafton a lipsit de la momentul votului. După vot, membrii grupului de inițiativă, prezenți la ședință, au scandat „Rușine!” și „Demisia!”.

Președinta CEC, Alina Russu, a declarat că, potrivit Codului bunelor practici în materie electorală, inițierea modificării legislației electorale nu se permite cu un an înaintea alegerilor. Întrucât alegerile parlamentare din R. Moldova sunt programate pentru sfârșitul acestui an, organizarea unui asemenea referendum „încalcă normele internaționale”.

Totodată, Alina Russu, pe lângă „erori de procedură” care ar fi fost comise la ședința de constituire a grupului de inițiativă, a mai făcut referire la o decizie anterioară a Curții Constituționale care a stabilit că șeful statului poate organiza numai referendumuri consultative și doar Parlamentul poate organiza referendumuri legislative și este unica entitate care poate stabili ce fel de sistem electoral să fie aplicat în R. Moldova.

Ultimul argument i-a părut irelevant membrului CEC, Vasile Gafton, ca fiind motiv pentru respingerea cererii de înregistrare a acestui grup de inițiativă. În opinia lui Gafton, decizia CEC nu este argumentată juridic.

Un alt membru al CEC, Vladimir Șarban, a acuzat faptul că acest proiect de decizie i-a fost prezentat astăzi, cu puțin timp înainte de ședință, și nu a reușit să se documenteze. Alina Russu a dat vina pe o pană de curent și lipsa accesului la internet de astăzi de la CEC.

Sergiu Gurduza, la fel ca Șarban, a anunțat că nu va vota această decizie și va publica o opinie separată, fiindcă CEC ar fi trebuit să examineze chestiuni de procedură, nu să se expună asupra problemei supusă la referendum.

Președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a catalogat ceea ce s-a întâmplat la CEC ca fiind „circ” și i-a atenționat pe membrii autorității electorale centrale că ceea ce ar face ei reprezintă „uzurparea puterii în stat”.

Acesta a adăugat că CEC preferă să facă referire la o recomandare a Comisiei de la Veneția din 2006 vizavi de termenele în care nu poate fi modificată legislația electorală, evitând să ia în considerație o altă recomandare a aceluiași for, din 2016, potrivit căreia sistemul electoral din R. Moldova nu ar trebui schimbat în actualele condiții din R. Moldova.


Membru Comisiei Electorale Centrală (CEC), Sergiu Gurduza, și-a pus o banderolă albă la mâna stângă, anunțând că este „în grevă japoneză față de ceilalți membri ai CEC”.

Gurduza a luat această decizie după ce propunerea sa privind includerea în ordinea de zi a ședinței de astăzi a unui proiect de decizie privind înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului legislativ de anulare a sistemului mixt a fost respinsă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md