CEC a respins repetat înregistrarea grupului de inițiativă pentru referendumul „nu-mixt”. De această dată a făcut trimitere la Comisia de la Veneția

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Electorală Centrală a respins, din nou, înregistrarea grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. De această dată, CEC a făcut referire la „recomandările Comisiei de la Veneția” de a nu modifica sistemul electoral cu un an înainte de alegeri, precum și anumite decizii ale Curții Constituționale potrivit cărora „Parlamentul este unicul organ legislativ”.

„Comisia Electorală Centrală ajunge la concluzia privind imposibilitatea înregistrării cererii privind înregistrarea grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ”, a dat citire președintele CEC, Alina Russu, proiectului de hotărâre în această privință.

Decizia a fost adoptată în timp ce cei prezenți în sală scandau „Demisia!”. Sergiu Gurduza și Vladimir Șarban s-au opus acestei decizii, criticând dur „jocurile” CEC, iar Vasile Gafton a nu era prezent în sală atunci când a fost organizată procedura de vot.

Potrivit președintelui CEC, grupul de inițiativă a prezentat 791 de declarații și tot atâtea copii, însă, în 126 de cazuri „au fost constatate abateri”. Totodată, aceasta a adus aminte că, „în cadrul examinării unei cereri similare, Comisia a respins cererea pe motiv că am constatat neconformități și necorespunderea cu normele Codului de bune norme în materie electorale”. Astfel, potrivit ei, solicitarea privind organizarea referendumului are loc „cu mai puțin de un an înainte de organizarea alegerilor și cu neglijarea prevederilor internaționale.

Nu în ultimul rând, președintele CEC a menționat că potrivit Codului electoral, referendumul poate fi organizat de 200 de mii de cetățeni, Parlament sau președintele Republicii Moldova, însă Curtea Constituțională a stabilit că „președintele nu poate iniția un referendum legislativ”, iar „Parlamentul este unicul organ legislativ”.

Președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a solicitat Comisiei să-i informeze care sunt greșelile depistate. „Ce a elaborat domnul Gurduza este un proiect de hotărâre, ceea ce ați elaborat Dvs este o rușine. Un proiect de hotărâre include partea de argumentare. Acesta nu este un proiect de hotărâre. Lipsește motivarea, lipsește calificarea”, a menționat Gligor cu referire la un proiect „de alternativă” propus de membrul CEC Sergiu Gurduza privind înregistrarea grupului de inițiativă.

„Este o blasfemie de a invoca recomandările Comisiei de la Veneția, pe motiv că noi astăzi apărăm opinia Comisiei de la Veneția din 2017 care nu a recomandat modificarea sistemului electoral în Republica Moldova”, a conchis Ștefan Gligor.

Ședința CEC a avut loc într-o atmosferă tensionată, în afara clădirii Comisiei având loc un protest, clădirea fiind înconjurată de către un detașament impunător al Poliției, iar potrivit membrului CEC Vladimir Șarban, „angajații Aparatului CEC sunt prezenți la ședința Comisiei pentru a ocupa locurile”.

„Ce se întâmplă, eu nu înțeleg? Acești colegi de-ai noștri au dreptul să asculte din birourile lor ședințele CEC. Iată astăzi, nu știu de ce, și-au găsit locurile aici. Cu ce ocazie? Noi ne opunem nu știu la ce. Cu ce ne ocupăm noi?! Ce facem?! De ce periclităm imaginea și activitatea acestei instituții?!” s-a întrebat Șarban la începutul ședinței.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...