CEC a refuzat și a doua oară înregistrarea grupului de inițiativă cu privire la referendumul „#NuMixt”

cec

Comisia Electorală Centrală a respins și a doua tentativă a grupului de inițiativă al societății civile pentru anularea sistemului de vot mixt. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței.

Ședința de astăzi a fost marcată de mai multe incidente, după ce în preajma clădirii CEC au fost aduși polițiști pentru asigurarea „ordinii”. Totodată, mai mulți activiști mobilizați de grupul de inițiativă au fost prezenți la ședință.

Spiritele s-au încins în momentul în care unul din liderii grupului de inițiativă, Valeriu Pașa a cerut cuvântul, însă președintele CEC, Alina Russu nu i l-a acordat. După adoptarea hotărârii, mai mulți activiști care erau prezenți în sală au scandat „rușine” membrilor CEC care au votat.

Comisia Electorală Centrală a mai invocat și hotărârea Curții Constituționale cu privire referendumurile consultative, când a fost anulat un decret al lui Dodon de convocare a unui referendum consultativ cu 4 întrebări. Astfel, instituția menționează că doar Parlamentul poate decide ce sistem electoral se aplică în țară.

În principiu, potrivit membrilor grupului de inițiativă hotărârea de astăzi practic limitează dreptul cetățenilor de a iniția un referendum de modificare a actelor normative, singura posibilitate rămânând doar la Parlament, Guvern și Președinție.

Grupul de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ prin care să fie anulat sistemul mixt de vot a reluat procedura de înregistrare la începutul lunii februarie. Prima tentativă a fost anulată după ce au fost invocate vicii birocratice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente