/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Guvernul și Transgaz vor oferi despăgubiri proprietarilor de terenuri pe care se va construi gazoductul Ungheni-Chișinău

12 martie 2018, ora 17:33

Astfel, în conformitate cu prevederile Legii nr.105/2017 privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău au fost declarate de utilitate publică lucrările de interes național de construcție a conductei, reglementate obiectele expropierii, stabilită autoritatea responsabilă de promovarea procedurii de expropiere, inclusiv sursa de ființare a despăgubirilor

Proiectul prevede că, despăgubirile pentru bunurile imobile (terenurile) expropriate se vor efectua din contul mijloacelor alocate de la bugetul de stat, dar și din mijloacele beneficiarului final al Proiectului întreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz” sau succesorul său de drepturi și obligații. Menționă că, Vestmoldtransgaz a fost privatizată de compania românească Transgaz.

La stabilirea despăgubirii care urmează să fie acordată proprietarilor terenurilor se vor stabili în baza rapoartelor de evaluare elaborate de evaluatori, selectați de Guvern și cu respectarea următoarelor criterii:
a) suprafața bunurilor imobile (terenurilor) expropriate;
b) suprafața bunurilor imobile (terenurilor) în privința cărora a fost expropriat dreptul de folosință;
c) valorile rezultatelor existente, respectiv estimate, pe bunurile imobile (terenurile) expropriate sau pe bunurile imobile (terenurile) în privința cărora a fost expropriat dreptul de folosință, comunicate de entitățile competente, precum şi valorile estimate ale amenajărilor şi/sau facilităților afectate de expropriere;
d) activitățile restrânse datorate exproprierii.

În hotărârea dată sunt vizate terenurile situate în extravilanul și/sau intravilanul următoarelor localităţi:

– Chișinău: orașul Chișinău, comunele Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici;
– Strășeni: satele Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vorniceni, comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănășești și orașul Bucovăț;
– Nisporeni: comuna Tuzara, satele Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova;
– Ungheni: comunele Alexeevca, Pîrlița, Todirești, Zagarancea și satul Rădenii și orașul Călărași și satul Milești, Nisporeni.

Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare pentru 180 de milioane de lei. Cumpărătorul, în cazul dat Transgaz, va avea obligaţia de a investi în companie 93 de milioane de euro, pe durata primilor doi ani după preluarea acesteia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram