(doc) Angajații care denunță actele de corupție ar putea beneficia de o protecție sporită din partea statului

trafic-de-influenta-si-luare-de-mita-intr-un-caz-de-insolvabilitate-a-unei-intreprinderi-1427193996

Angajații care denunță actele de corupție și alte ilegalități din cadrul instituțiilor publice și private ar putea beneficia de o protecție sporită din partea statului. În acest sens, Guvernul a aprobat, astăzi, 12 martie, Proiectul legii privind avertizorii de integritate.

Scopul proiectului este instituirea unui mecanism eficient de denunţare a corupţiei şi protecţie a avertizorilor de integritate, fapt ce va duce la sporirea denunţării practicilor ilegale şi a altor dezvăluiri de interes public.

Conform Proiectului de lege, angajații care depun avertizări de integritate au dreptul să fie recunoscuți în calitate de avertizori de integritate și să beneficieze de protecție în condițiile prevăzute de prezenta lege.

De asemenea, angajații care au calitatea de agenți publici sunt obligați să denunțe atunci când dezvăluirea se referă la influențe necorespunzătoare exercitate asupra lor, precum și la alte încercări de implicare a lor în manifestări de corupție. Dacă nu sunt atrași în calitate de martori și/sau părţi vătămate în cadrul procesului penal, agenții publici care au denunțat influențe necorespunzătoare sau alte încercări de implicare a lor în manifestări de corupție pot fi recunoscuți în calitate de avertizori de integritate și pot beneficia de protecție, în condițiile prezentei legi.

Identitatea angajatului care dezvăluie practici ilegale nu se dă publicității și nici nu se comunică persoanelor pretins responsabile de asemenea practici, excepție fiind cazurile în care angajatul de sine stătător dezvăluie sau comunică identitatea sa.

Angajatul supus răzbunării (prin acţiuni, omisiuni sau amenințări) din partea angajatorului sau a unei alte persoane din cadrul entității publice sau private în care activează, prin care îi este înrăutățită situația în legătură cu avertizarea de integritate pe care a făcut-o, este în drept să solicite protecție de la autorități (Angajator sau Avocatul Poporului).

Neluarea de către angajator a măsurilor de asigurare a dezvăluirii practicilor ilegale în cadrul entității, nerespectarea confidențialității angajaților care denunță practici ilegale și neasigurarea măsurilor de protecție a angajaților recunoscuți în calitate de avertizori de integritate atrag răspundere disciplinară, contravențională.

Forma dezvăluirii practicii ilegale este scrisă și semnată de către angajat, inclusiv on-line, sau comunicată la liniile de telefon pentru avertizorii de integritate ale angajatorilor, autorităţilor de examinare, societăţii civile sau mass-mediei. Dezvăluirea practicii ilegale se va face în baza unor formulare speciale.

În atașamentul de mai jos vedeți întreg Proiectul de lege, de asemenea și exemple de formulare pentru dezvăluirea practicilor ilegale.

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern și va fi prezentat Parlamentului spre examinare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente