În Republica Moldova au fost înregistrate trei cazuri noi de rabie. Unde au fost depistate acestea

24071411c29b67emed-1_crop1491238830072.jpg_539665225

În perioada 1 – 9 martie 2019, în urma verificării situației epizootice din țară, au fost depistate trei cazuri noi de rabie. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor comunică că virusul rabic a fost depistat în trei raioane din țară: Șoldănești, Dondușeni și Glodeni.

Astfel, 3 cazuri pozitive de rabie au fost confirmate în secţia virusologie:

#la o vulpe în raionul Șoldănești;

#la o pisică în raionul Dondușeni;

#la un câine în raionul Glodeni.

Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, un virus neurotrop, care se găsește în saliva animalelor infectate.

Animalele infectate pot manifesta simptome vizibile sau tulburări de comportament. Animalul care a mușcat o persoană și care s-a comportat sau se comportă ciudat poate fi infectat cu virusul rabic. Este importantă urmărirea, pe cât este posibil, a animalului respectiv pentru a putea oferi un tratament corespunzător și la momentul oportun oricărei persoane care a intrat în contact cu animalul respectiv.

În cazul oamenilor, perioada tipică de incubație a virusului rabic este de 4-6 săptămâni. În această perioadă, de obicei nu este prezent nici un simptom al bolii. Primele simptome care apar includ durerea și amorțeala la locul mușcăturii, urmate apoi de simptomatologie vagă, care poate apare în multe alte afecțiuni și care includ: febra, tuse sau senzația de gât uscat, durere, arsura, mâncărime, furnicături sau amorțeală la locul mușcăturii sau al expunerii inițiale, durere abdominală, anxietate sau neliniște care se accentuează și poate evolua spre agitație extremă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente