13:15:59 19.04.2024
Stiri

CONCURS // Bani de la UE pentru a planta zeci de hectare de SALCIE ENERGETICĂ în R. Moldova

Economie 12.03.2018 10:39 Vizualizări2705 Autor: Ziarul National
CONCURS // Bani de la UE pentru a planta zeci de hectare de SALCIE ENERGETICĂ în R. Moldova
Vlad Brăgaru


Asociaţia de Bioenergie din Republica Moldova lansează un apel de finanţare pentru plantarea a 26 de hectare de salcie energetică.

La concurs pot participa agenţii economici care pot aplica pentru un singur lot de plantaţie. Ei urmează să cofinanţeze lucrările de pregătire a terenului, precum şi să asigure lucrările de îngrijire a plantaţiei, costul total estimat al contribuţiei fiind de 1 100 de dolari per hectar.

Pentru a beneficia de suport din partea UE pentru crearea plantaţiilor de salcie energetică cu suprafeţe cuprinse între 5-8 hectare per fiecare lot, antreprenorii eligibili trebuie să fie entitate juridică înregistrată în R. Moldova, să aibă experienţă activă în sectorul producerii de biocombustibili sau agricultură, să aibă teren propriu de minimul cinci hectare sau luat în arendă pentru o perioadă de minimum 25 de ani care să fie amplasat în lunca Prutului etc.

„Ne așteptăm ca programul de finanțare să impulsioneze dezvoltarea sectorului de biocombustibili solizi în regiunea de sud unde se atestă în prezent un număr mai mic de producători de brichete şi pelete. Crearea suprafeţelor de plantaţii energetice va dezvolta noi afaceri de producere a biocombustibililor în regiune şi va spori accesul consumatorilor la biocombustibil sau tocătură lemnoasă la preţuri avantajoase”, susține Vladimir Brăgaru, preşedintele Asociaţiei de Bioenergie din R. Moldova.

CITIȚI și ENERGIE // Cultura ce creşte în R. Moldova şi care „BATE” gazul rusesc

Cele 26 de hectare de salcie energetică ce urmează a fi plantate vor acoperi necesarul pentru încălzirea unei suprafeţe totale de 9 000 de metri pătrați pe întreg sezonul de încălzire.

Dosarul de aplicare urmează să conţină copia certificatului de înregistrare a întreprinderii, copia certificatului cadastral ce demonstrează posesia terenului sau copia contractului de arendă, copia documentului ce atestă expunerea la inundaţii terenului și declaraţia privind capacitatea de cofinanţare a terenului prin lucrări de pregătire a acestuia şi de îngrijire a plantaţiei pe parcursul a minim doi ani. Declaraţia trebuie să fie ştampilată şi semnată de conducătorul întreprinderii.

Dosarul de aplicare urmează a fi expediat prin poşta electronică asociatiabioenergetica@gmail.com până pe 16 martie 2018, ora 14.00.

Pentru mai multe detalii vizavi de proiect accesați biomasa.md sau telefonați la numerele: 068770076 sau 069403204.

Menționăm că salcia energetică este cel mai răspândit soi de plantă energetică. Mai este supranumită salcia rapid crescătoare, deoarece creşte câte 3 centimetri pe zi, în 2-3 ani ajungând la o înălţime a lăstarilor de 6-7 metri. Din tulpinile acesteia se produce biocombustibil (brichete, pelete) ce are o putere calorică aproape egală cu cea a cărbunelui. Salcia energetică este rezistentă la varii condiţii climaterice, creşte pe terenuri mlăştinoase, pe sol nisipos şi pe terenuri cu bonitate redusă. Este folosită cu succes în industria energiei regenerabile, dar şi în cea farmaceutică ea conţinând salicilină utilizată la producerea aspirinei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md