Un tată și fiul acestuia riscă ani de închisoare pentru extragerea ilicită a nisipului în valoare de peste un milion de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Doi bărbați cu vârste de 51 și 27 de ani, tată și fiu, riscă ani de închisoare pentru excavarea ilegală a zăcămintelor naturale care a provocat urmări grave și practicarea ilegală a activității de întreprinzător, soldată cu obținerea unui profit în proporții deosebit de mari. Potrivit procurorilor, timp de șase ani, în perioada anilor 2011-2017 aceștia au extras ilegal 4.770 de metri cubi de nisip de pe 11 terenuri cu destinație agricolă, cu o suprafață totală de 4 hectare, pe care ulterior l-au vândut unor persoane fizice și juridice. Valoarea nisipului a fost estimată la peste un milion de lei.

Procuratura raionului Nisporeni a finalizat și expediat în judecată cauza penală de învinuire a celor două persoane care au extras nisip din extravilanul satului Milești, raionul Nisporeni, în lipsa unei licențe. În prezent, inculpații au interdicția de a părăsi localitatea, iar dacă vor fi găsiți vinovați aceștia riscă până la 5 ani închisoare sau amendă de la 650 la 1.150 unități convenționale.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat mediului, la demersul procurorilor au fost aplicate sechestre pe bunurile mobile, imobile și alte valori ale învinuiților.

Concomitent, procurorii investighează acțiunile și inacțiunile unor funcționari, care, potrivit probelor, ar fi protejat sau nu ar fi întreprins măsuri în vederea curmării activităților ilegale ale inculpaților (polițiști, reprezentanți ai Inspecției Ecologice Nisporeni, primarul localității).

De notat că, printre cumpărătorii nisipului extras ilegal, figura și un agent economic, care beneficia de Proiectul de aprovizionare cu apă potabilă a localității, procurorii având temeiuri de a presupune comiterea de către acesta a evaziunii fiscale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...