/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Politolog: După parlamentare vor exista cel puțin trei scenarii post-electorale

missing
12 martie 2018, ora 08:07

De asemenea, în opinia lui Dionis Cenușa, va conta dacă viitorul Parlament va fi populat și de alte formațiuni politice, prin intermediul circumscripțiilor uninominale, transmite IPN.

În funcție de acești factori, politologul anticipează cel puțin trei scenarii.

Primul scenariu ar presupune că Socialiștii câștigă alegerile, dar pot forma o coaliție de guvernare doar prin atragerea altor formațiuni pro-ruse, care prin votul uninominal ajung în Parlament (PCRM, Partidul Nostru). Nu poate fi exclus faptul că Socialiștii vor persuada deputați independenți strict pentru a forma Guvernul și a evita alegeri anticipate, explică Dionis Cenușa.

Potrivit celui de-al doilea scenariu, descris de politolog, Democrații necesită să se poziționeze cât mai favorabil, câștigând minim 10-15 mandate. Ei vor folosi aceasta pentru a face presiuni asupra tandemului PAS-PPDA ca să accepte o eventuală coaliție de guvernare pro-europeană. Această componență este însă inacceptabilă pentru forțele anti-oligarhice. Chiar și abandonarea PDM-ului de către Vladimir Plahotniuc nu ar putea schimba în mod radical poziția PAS și a Platformei DA. Eșecul acestui scenariu va produce alegeri anticipate.

Un al treilea scenariu, prevăzut de către Dionis Cenușa, ar putea însemna o coaliție între Socialiști și Democrați. Unica explicație pentru o asemenea conviețuire ar fi nerepetarea alegerilor. Acest scenariu este extrem de vulnerabil, deoarece Socialiștii vor trebui să înfrunte reacția Rusiei, care în perioada 2017-2018 a fost țintită regulat de către Democrați. Dacă Socialiștii sunt pregătiți să sacrifice relațiile bune cu Moscova și să intre într-un parteneriat cu PDM-ul, atunci suspiciunile despre existența unei colaborări PDM-PSRM se va confirma.

În orice caz, de calitatea votului moldovenilor va depinde care din scenarii se va derula și care va fi orientarea externă a țării începând cu 2019, concluzionează politologul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram