„Nu este un act de eroism.” Primele reacții la anunțul demisiei ministrului Justiției, Alexandru Tănase

collage

Anunțul ministrului Justiției cu privire la intenția de a demisiona a stârnit deja primele reacții printre analiști și politicieni.

Andrei Năstase, liderul PPDA:

„Vreau să cred că după eforturi de ani de zile se sparge mafia.

Demisia ministrului Justiției, Alexandru Tănase, nu e suficientă. Într-un stat normal, cu justiție independentă, ea ar trebui urmată de o urmărire penală. Acum devine și mai clar, pentru cine mai avea îndoieli, cine-i patronul din umbră al jafului secolului din Republica Moldova. Frăția mafiei începe să se spargă!”

Dionis Cenușă, analist politic:

„Despre demisia de onoare a lui Alexandru Tanase:

1. Demisiile de onoare sunt o raritate in Moldova, dar din acest motiv nu trebuie considerate acte de eroism.

2. Decizia lui Tanase de a parasi functia demonstreaza ca respectiva convorbire cu Platon a fost reala (desi existenta unor montaje nu trebuie exclusa). Asadar, Tanase practic recunoaste public ca in timp ce era la sefia Curtii Constitutionale comunica, pe tonalitate prietenoasa, cu persoane banuite de scheme gri in sistemul
bancar (nu in mod obligatoriu vinovati de furtul
miliardului). Deci integritatea lui Tanase era intr-un con de umbra acum cel putin trei in urma, fara a vorbi despre afilierea la actualul regim.

3. Este interesant ca in anuntul despre demisia de onoare, Ministrul Tanase vorbeste despre valorile europene. Este oare o demisie de onoare o valoare europeana sau, totusi, in acest fel Tanase isi cere scuze, in mod voalat, de la europeni, inclusiv de la Pirkka Tapiola sau Dirk Schuebel (Tanase si Platon nu stiu pe cine sa critice mai mult), pe care ii critica in conversatia telefonica cu Platon.

4. Scurgerea conversatiei Tanase-Platon are cel mai degraba legatura cu intentiile anuntate de Tanase de a re-reforma sectorul justitiei. Este evident ca este o forma de razbunare contra lui, care probabil nu se va termina cu o simpla demisie de onoare.

5. O ancheta este necesara pentru a identifica ce fel de legaturi erau intre Tanase, aflat la sefia Curtii Constitutionale, si Platon, cunoscut pentru operatiuni dubioase in sistemul bancar. Daca a existat trafic de influenta, atunci acest lucru trebuie investigat si sanctiuni trebuie sa urmeze, proportionale si strict conforme cu legislatia in vigoare.

6. Scurgerea conversatiei Platon-Tanase reaminteste despre problema interceptarilor, care sunt folosite pe larg si pot tinti pe practic pe oricine. Desi, dupa cum indica jurnalistii, aceasta scurgere este o inregistrare facuta intentionat chiar de catre Platon.

Cazul dat denota multe probleme grave, precum legaturile informale dintre persoane ce reprezinta sectorul public si persoane cu profiluri dubioase. Dar cel mai mult, acest caz arata ca aflarea in sectorul public nu este sigura. Evident, reformele necesita oameni curajosi, dar la fel si oameni integri. Perceptia publica de pana acum este ca reformele si integritatea nu se pot inradacina in sistemul politic actual.”

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a declarat pentru jurnaliștii de la Ziarul de Gardă că a aflat, atât despre discuția telefonică dintre Alexandru Tănase și Veaceslav Platon, reacția ministrului, cât și despre anunțul privind demisia, din presă. Acesta menționează că ministrul Justiției se află într-o deplasare peste hotarele țării și că decizia îi aparține, respectiv, din câte cunoaște, nu a fost consultată la partid.

La doar două luni de la revenirea în funcția de ministru al Justiției, Alexandru Tănăse a anunțat astăzi într-o postare pe o rețea de socializare că intenționează să demisioneze și să-și încheie astfel cariera publică. „Este în spiritul valorilor europene, ca orice funcție de demnitate publică, să se bazeze mai întâi de toate pe încredere publică. Atunci când această încredere este periclitată, chiar și de motive lipsite de pertinență, orice inițiativă cât de bună ar fi, nu va da rezultatul scontat. Interesul personal nu poate fi pus deasupra interesului general”, a menționat ministrul.

Decizia vine după ce postul de televiziune Jurnal TV a difuzat o înregistrare audio, care reprezintă o discuție dintre Alexandru Tănase și omul de afaceri Veaceslav Platon. Cei doi vorbesc despre anumite hotărâri ale Curții Constituționale legate de sistemul bancar și noile legi care oferă mai multă imunitate Băncii Naționale. Deocamdată nu a fost confirmată autenticitatea înregistrării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente