15:01:14 18.04.2024
Stiri

NOI REGULI pentru operațiunile valutare în R. Moldova

Economie 10.03.2018 15:19 Vizualizări3692 Autor: Ziarul National
NOI REGULI pentru operațiunile valutare în R. Moldova


Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat, recent, Regulamentul privind condițiile și modul de efectuare a operațiunilor valutare, care vor intra în vigoare de la 1 mai curent.

Potrivit noilor reguli, persoanele fizice și juridice vor putea efectua, fără prezentarea documentelor justificative, anumite plăți sau transferuri fără numerar în sumă ce nu depășește 10 000 de euro.

Totodată, persoanele fizice vor avea dreptul de a efectua, fără prezentarea documentelor justificative, anumite operațiuni în numerar în sumă de până la 10 000 de euro, iar persoanele juridice – în sumă de până la 5 000 de euro.

Prestatorii SPR vor trebui să obțină, în conformitate cu reglementările lor interne, informația privind destinatarul, scopul și suma plății sau transferului, precum și să verifice dacă plata/transferul se încadrează în prevederile legale. Prestatorii SPR nu vor fi obligați să solicite prezentarea actului de identitate pentru efectuarea operațiunilor valutare în cazurile stipulate expres în regulament.

Modificările mai specifică faptul că prestatorii de servicii de plată rezidenți (SPR) vor avea dreptul de a determina de sine stătător, în reglementările lor interne, modul de prezentare a documentelor pentru efectuarea plăților /transferurilor și vor avea obligația de a elabora reglementări interne care vor stabili acțiunile /termenele /procedurile /modalitățile de verificare care urmează a fi îndeplinite /executate, în vederea asigurării respectării prevederilor legislației valutare

Un comunicat de presă al BNM arată că, prin aprobarea acestor acte, au fost simplificate regulile de efectuare a plăților și transferurilor, având în vedere dezvoltarea sectorului serviciilor de plată, evoluția tehnologiilor în acest domeniu care permit prestatorilor de servicii de plată rezidenți utilizarea diferitelor dispozitive de comunicație electronică, digitale sau informatice și deservirea clienților la distanță.

Simplificarea regulilor de efectuare a plăților sau transferurilor în cadrul operațiunilor valutare nu exonerează nerezidenții și rezidenții, inclusiv prestatorii SPR, de respectarea legislației Republicii Moldova în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md