Două localități din Nisporeni vor beneficia de energie eoliană. Turbina a fost adusă și instalată de un antreprenor din Chișinău

collage

În preajma satului Șendreni din raionul Nisporeni, a fost instalată o turbină eoliană, scrie Expresul. Potrivit sursei, nu se știe exact când va începe să lucreze, nici când oamenii vor beneficia de curent electric sau la ce preț va fi acesta. Se cunoaște doar că vor beneficia de curentul electric produs de vânt satele Șendreni și Vărzărești.

Potrivit primarului Constantin Ungureanu, turbina a fost adusă și instalată de un antreprenor din Chișinău. Primăria a oferit doar terenul și a contribuit la schimbarea destinației acestuia. „Este un lucru bun pentru comuna noastră”, a subliniat primarul, după care a adăugat, mai în glumă, mai în serios: „Acum, reprezintă o atracție turistică, aș zice eu. E foarte înaltă și se vede din toate părțile. E ceva neîntâlnit pe la noi”.

Constantin Ungureanu speră, totuși, că această turbină va contribui la dezvoltarea infrastructurii, că va avea de câștigat și comuna, și locuitorii ei. Potrivit primarului, urmează să fie stabilit tariful la curentul electric produs de acea turbină, apoi, prin luna mai, va începe să funcționeze.

O turbină eoliană va apărea în scurt timp și pe dealul din preajma satului Mircești din raionul Ungheni. „De-ar da Dumnezeu să prindă toți la minte și să instaleze sute de astfel turbine pe toate dealurile din Moldova, să nu mai depindem de Rusia, de Ucraina sau de cine știe cine mai furnizează energie electrică”, a declarat din start primarul Gheorghe Filipovici, după care a adăugat: „Dacă s-a pornit, înseamnă că, în curând, va fi și la noi ca în Olanda, unde cetățenii de mult timp beneficiază doar de energie generată de vânt”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente