Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La Strasbourg, se va discuta…

La Strasbourg, se va discuta punerea în aplicare a hotărârilor CEDO. R. Moldova, vizată în două cazuri

www.beppegrillo.it

În perioada 13-15 martie 2018, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va organiza ultima sa ședință trimestrială pentru a supraveghea punerea în aplicare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). R. Moldova este vizată în două cazuri.

Reuniunea va urmări o dezbatere tematică privind supraaglomerarea în închisori, condițiile de detenție și eficacitatea căilor de atac pentru persoanele afectate de aceste probleme. Ministrul justiției din Belgia, Koen Geens va participa la dezbatere împreună cu experții Consiliului Europei și reprezentanții celor 47 de state membre.

Pe lista indicativă a cazurilor care urmează a fi examinate în timpul reuniunii R. Moldova apare de două ori – la punctul 11, în raport cu grupurile Ciorap, Becciev și Paladi, pentru condiții rele de detenție, inclusiv lipsa accesului la îngrijiri medicale adecvate și lipsa unui remediu eficient și la punctul 15, în cazul Catan și alții, unde Federația Rusă a violat dreptul la educație a copiilor și părinților care merg la școlile cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a R. Moldova.

La 20 iulie 2010, CEDO a pronunţat hotărîrea în cauza Ciorap vs. Moldova, prin care a recunoscut violarea art. 3 din Convenţia Europeană cu privire la drepturile şi libertăţile fundamentale.

La 19 octombrie 2017, în fața Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova a avut loc manifestul „La 5 ani de la Hotărârea CtEDO pe „dosarul școlilor”, lupta pentru dreptul la educație continuă”. La acesta au participat reprezentanți ai Promo-Lex, precum și mai mulți elevi și profesori din regiunea transnistreană.

„Nu s-a mișcat nimic din loc. Am venit să spunem Federației Ruse că rana este vie și sângerează. E timpul să ia măsuri. Suntem nevoiți să încercăm să ne facem auziți. Dacă nu ar fi speranță, nu ar fi școli. Noi, în 2002, am fost scoși cu forța din clădirea școlii din Grigoriopol, de 15 ani suntem obligați să facem naveta cu copiii ca să facă școală în limba română. Noi credem că este anormal acest lucru”, spunea atunci Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare” din Doroţcaia.

Acum 5 ani, la 19 octombrie 2012, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat Hotărârea în cauzele Catan şi alţii 27 c. Moldovei şi Rusiei, Caldare si alții 42 c. Moldovei şi Rusiei, Cercavschi și alți 98 c. Moldova şi Rusia. Prin acea Hotărâre CtEDO a recunoscut violarea Articolului 2 Protocol 1 – Dreptul le Educaţie în raport cu Federaţia Rusă. În acelaşi timp, Curtea a stabilit că R. Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în cauzele date. Curtea acorda cu titlu de prejudicii morale reclamanţilor 1 milion şi douăzeci de mii Euro şi 50 mii Euro cu titlu de costuri de reprezentare.