Invitaţii la emisiune au declarat unanim că ANRE are toate premisele de a reduce tarifele pentru gazele naturale.

„Noi avem o Agenţie de Reglementare în Energetică care conform legii în momentul în care apar devieri mai mari de 5 la sută faţă de costurile calculate, aprobate de fapt de ANRE trebuie să iniţieze revizuirea tarifelor, adică la modul real, după calculele colegilor noştri undeva pe la mijlocul anului trecut trebuia să fie iniţiat revizuirea tarifelor”, susţine Valeriu Paşa, expert comunitatea WatchDog.md.

„Asta-i jefuirea propriei populaţii, astea nu-s lucruri abstracte. În buzunarul fiecăruia îşi bagă mâna aceşti oameni care administrează sistemul termoenergetic”, a declarat Alexei Tulbure, comentator politic.

„La această întreprindere Moldova Gaz trebuie realizat un audit total pe fiecare bănuţ, pe fiecare cheltuială pe toţi anii şi de clarificat de ce Moldova Gaz a prezentat astfel de cifre umflate pe parcursul anilor către ANRE şi de ce acest ANRE i-a aprobat şi cel mai important: unde-s banii?”, a spus Valeriu Paşa.

„Cine la noi e directorul Moldova Gaz? Numărul doi în Partidul Democrat  Vasile Botnari. Vasile Botnari a fost pus acolo, în fruntea întreprinderii Moldova Gaz nu de a face fericiţi moldovenii cu preţuri juste, cu buna funcţionare a întreprinderii, dar de a asigura venituri - cash neluat la evidenţă pentru Partidul Democrat. Dar cu ce o să cumpere ei primarii, cu ce o să întreţină tot aparatul ăsta care a crescut la nivelul întregului stat a Partidului Democrat?”, a declarat Alexei Tulbure.

Un alt subiect abordat a fost anunţul Bănii Naţionale că a primit raportul final Kroll de investigare a jafului din sistemul bancar, dar fără a spune ceva despre publicarea acestuia. Nu este în interesul guvernării să facă public documentul, subliniază invitaţii.

„Înşişi experţii care au lucrat la acest raport spun că cu părere de rău multe date substanţiale care ar urma Kroll să afle sau să prezinte în acest raport sunt imposibile deoarece nu au primit, măcar că s-au adresat prin diferite căi, nu au primit informaţia necesară de la autorităţile Republicii Moldova. Acest raport a fost comandat pe banii publici, pe banii noştri, pe banii cetăţenilor Republicii Moldova. Eu nu văd, nu văd problema, dar de ce să nu fie publicat? Care secretul anchetei? Secretul anchetei deja nu mai poate fi atâţia ani!”, a declarat Stella Jantuan, fost deputat.

„Ce înseamnă raportul ăsta o să fie transmis organele de anchetă? Hai să fim oameni serioşi. Rapoartele astea sunt făcute în baza datelor prezentate tot de autorităţi, în primul rând tot de Banca Naţională. Ei au nevoie de voinţă politică în ţara asta ca Procuratura să-şi facă treaba. Ce să le povestească lor? Şor umblă slobod, e primar, face filme, mituieşte cetăţenii pentru viitoarele alegeri, deschide magazine într-o veselie. Drăguţanu umblă slobod în loc să fie demult condamnat”, susţine Valeriu Paşa, expert comunitatea WatchDog.md.

„Sarcina acestor anchetatori din structurile de forţă din Republica Moldova controlate de către Plahotniuc de mai mulţi ani este să tergiverseze procesul cât mai mult. Angajarea acestei companii Kroll face parte din această tactică şi strategiei de amânare a investigaţiei. Şi asta nu-i problema Kroll-ului. Kroll-ul şi-a făcut treaba. Asta e o chestie pusă la cale de Plahotniuc şi anturajul său”, a declarat Alexei Tulbure.

Iar pe finalul emisiunii s-a discutat despre avizul Comisiei juridice a Parlamentului către Comisia Electorală Centrală prin care spune că oamenii de rând nu au dreptul să iniţieze referendumuri legislative, dar şi comportamentul deputatului PD, Sergiu Sârbu, care i-a spus lui Ştefan Gligor să iasă afară şi că e clovn, după ce Gligor l-a numit agramat.

„Totuşi un deputat de Parlament, un jurist serios aşa cum pretinde domnul Sârbu să fie care joacă cu nişte termeni pur şi simplu în modul ăsta sufist şi demagogic omiţând prevederile Constituţiei. Se miza pe dreptul constituţional al cetăţenilor Republicii Moldova, asta este miza. Şi domnul Sârbu fiind necloun aşa cum spună el, dar fiind jurist necloun el trebuia să înţeleagă foarte bine şi să ştie foarte bine făcând studii la facultate că legislaţia Republicii Moldova vine din prevederile constituţionale”, susţine Stella Jantuan.

„Comisia juridică a Parlamentului, juridică, a spus că un referendum constituţional, adică un referendum pentru aprobarea unei legi constituţionale oamenii au voe să o facă, dar pentru o lege simplă – nu”, susţine Valeriu Paşa.

„Acel Partid Democrat care vorbeşte despre tot, nu mai spun despre aceste valori europene, dar vorbeşte despre necesitatea dialogului cu societatea civilă, despre necesitatea solidarizării tuturor forţelor şi extraparlamentare şi parlamentare şi aici noi vedem cum de fapt ţine un dialog domnul Sârbu cu reprezentanţii societăţii civile care n-au venit decât să-şi apere dreptul constituţional a cetăţenilor Republicii Moldova”, declarat Stella Jantuan

Persoanele vizate nu au comentat, deocamdată, declaraţiile făcute la "Ora expertizei".