10:13:44 29.03.2024
Stiri

Cel mai bogat om al planetei era un SIMPLU vânzător de cărți. Cum a reușit?

Economie 08.03.2018 19:30 Vizualizări2130 Autor: Ziarul National
Cel mai bogat om al planetei era un SIMPLU vânzător de cărți. Cum a reușit? sursa: realitatea.net


JEFF BEZOS este cel mai bogat om din lume, potrivit celui mai nou top al miliardarilor, realizat de publicaţia Forbes. Este cea mai spectaculoasă creştere într-un singur an din ultimii 30 de ani.

Fondatorul companiei Amazon are o avere de 112 miliarde de dolari, cu aproape 40 de miliarde mai mult decât anul trecut.

Este cea mai spectaculoasă creştere într-un singur an din 1987 încoace, de când revista Forbes a început să realizeze acest clasament. Bezos a devenit şi primul din lume care a trecut de pragul de 100 de miliarde de dolari.

JEFF BEZOS: Născut în 1964, a devenit la patru ani fiu adoptiv al unui emigrant cubanez, care s-a căsătorit cu mama sa. Jeffrey Preston Bezos și-a petrecut mare parte din copilărie la ranch-ul din Texas al bunicului său din partea mamei, de la care a luat pasiunea de a experimenta tot felul de mici invenții tehnice.

Și-a făcut studiile superioare la Princeton (electronică și computere), unde a absolvit în 1986 cu summa cum laude.

În 1988 a început să lucreze la Bankers Trust din New York, întâi la compartimentul tehnic, pentru a ajunge în 1990 cel mai tânăr vicepreședinte din companie.

De la zero la 10 miliarde

Cărțile au fost primul articol oferit la vânzare de Amazon pur și simplu pentru că marii distribuitori de cărți erau singurii care dispuneau la acea dată de cataloage complete în format electronic. Prin urmare, a fost destul de simplu să facă rost de marfă, iar după lansarea site-ului, în iulie 1995, comenzile au întrecut de departe așteptările.

Jeff și colegii lui configuraseră computerele astfel încât să emită câte un bip de fiecare dată când un client formulează o comandă; după câteva zile au fost nevoiți să dezactiveze soneria, întrucât ajunsese să sune aproape continuu. Pe la începutul lui septembrie, încasările ajunseseră deja la 20.000 de dolari pe săptămână.

JEFF BEZOS a lucrat cot la cot cu angajații săi la ambalarea pachetelor cu cărți, perioadă din care păstrează amintirea unor dureri de genunchi teribile, căci pe atunci n-aveau nici măcar mese pe care să pună cărțile. În mai 1996, evoluția start-up-ului Amazon atrăsese deja atenția celor de la Wall Street Journal și, prin acesta, atât unei noi categorii de clienți, cât și concurenților - marile librării Barnes&Noble și Borders Group.

Un an mai târziu, Barnes&Noble își deschidea propriul magazin virtual, ceea ce n-a afectat însă cu nimic vânzările Amazon și până la urmă a fost închis.

A urmat diversificarea produselor (în 1998 au fost introduse înregistrări muzicale și filme) și diversificarea geografică (crearea site-urilor internaționale). În fine, Amazon a făcut o mulțime de achiziții mai mult sau mai puțin profitabile (Drugstore.com, magazin de produse farmaceutice; Pets.com, de articole pentru animale; HomeGrocer.com, de produse alimentare; Gear.com, de articole sportive) și a încheiat o serie de alianțe strategice (cu Toysrus.com, marele magazin de jucării, cu fosta librărie rivală Borders.com și cu casa de licitații Sotheby's).

În mai 1997, la prima ofertă publică, prețul unei acțiuni Amazon era de 18 dolari, nivel de la care a crescut spectaculos pe parcursul următorilor ani. Când un analist de la Merrill Lynch a spus că prețul acțiunii ar putea ajunge la 400 de dolari, Bezos a devenit literalmente un alt Rockefeller: prin noiembrie 1999, valoarea pachetului lui de acțiuni era de 10,5 miliarde de dolari.

Fondatorul Amazon a figurat neîntrerupt, din 1999 încoace, în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume.

Sursa: realitatea.net



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md