Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul European nu va monitoriza…

Parlamentul European nu va monitoriza alegerile prezidențiale din Rusia și Azerbaidjan

Alegerile prezidențiale în F. Rusă vor avea loc pe 18 martie, iar în Azerbaidjan pe 11 aprilie 2018. Parlamentul European nu va monitoriza procesele electorale din cele două țări și, prin urmare, nu va comenta nici procesul, nici rezultatele alegerilor, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Niciun membru al Parlamentului European nu a fost mandatat să monitorizeze sau să comenteze alegerile prezidențiale din F. Rusă și Azerbaidjan din numele instituției. Declarația aparține președinților grupului de susținere a democrației și de coordonare a alegerilor din Parlamentul European, deputații europeni, McAllister și McAvan.

„Prin urmare, în cazul în care un membru al Parlamentului European decide să monitorizeze aceste alegeri, poate face acest lucru din proprie inițiativă și în niciun caz, din numele Parlamentului European”, se arată în comunicatul de presă.

Totodată, Parlamentul European declară că oferta unor organizații rusești oficiale de a acoperi cheltuielile de călătorie și cazarea observatorilor internaționali contravine eticii fundamentale  de monitorizare a alegerilor.

În ceea ce privește Azerbaidjanul, Parlamentul European va adopta un raport privind relațiile dintre UE și Azerbaidjan în timpul ședinței plenare înainte de vacanța de vară și doar acest raport va reprezenta poziția oficială a Parlamentului European în această privință.