18:53:08 24.04.2024
Stiri

Covorul basarabean, țesut și astăzi: „Mă bucur că își recapătă vigoarea”

Social 13.07.2015 10:29 Vizualizări1880 Autor: Victoria Bortă


Covorul basarabean, țesut și astăzi: „Mă bucur că își recapătă vigoarea” mc.gov.md

Circa 40 de meșterițe țesătoare și meșteri populari au participat la o nouă ediție a Sărbătorii „Frumos covor basarabean”, care a avut loc pe 11 iulie curent, în localitatea Clișova Nouă, Orhei, pe teritoriul Complexului de meşteşuguri populare „Artă Rustică”.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii și Complexul de meşteşuguri populare „Artă Rustică”, în colaborare cu Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Secția Cultură Orhei şi Primăria comunei Ciocâlteni.

Prezentă la sărbătoare, ministrul în exerciţiu al Culturii, Monica Babuc, a declarat că scopul evenimentului este de a promova covorul basarabean ca valoare națională.

„Mă bucur extrem de mult că și covorul tradițional își recapătă vigoarea, într-o perioadă când foarte multe lucruri autentice din cultura noastră națională au fost uitate”, a menționat Monica Babuc.

La rândul său, directorul Complexului de meşteşuguri populare „Artă Rustică”, Ecaterina Popescu, a precizat că „la eveniment au fost expuse doar covoare autentice, vizitatorii având ocazia să admire cele peste 150 de motive în covoarele confecţionate la Complex”.

Participanții din Clișova, Brăviceni și Ciocâlteni au organizat șezători. De asemenea, au fost desfășurate ateliere de ţesut, de restaurare a covoarelor și de vopsit lâna în coloranţi naturali.

Pe durata sărbătorii au evoluat cu un recital de folclor Ansamblul folcloric „Plăieşii”, interpreta Dimitriana Chircu și Orchestra „Trandafirii” din Şoldăneşti.

Prima ediţie a Sărbătorii „Frumos covor basarabean” a avut loc în 2013.

Evenimentul este dedicat promovării temei „Patrimoniul industrial”, în cadrul celebrării Zilelor Europene ale Patrimoniului 2015, un program al Consiliului Europei şi Uniunii Europene coordonat de Ministerul Culturii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md