/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/INFOGRAFIC/ Trăiesc mai mult, dar câștigă mai puțin. Diferențele dintre femeile și bărbații din Moldova

missing
07 martie 2018, ora 14:59

Femeile predomină în rândul populației, la 100 femei revenind 93 bărbați. Raportul diferă semnificativ în funcție de anumite grupe de vârstă. Diferențele sunt mai accentuate în cazul populației de 35-64 ani și 65 ani și peste, la 100 femei revenind 90 bărbați și respectiv 61 bărbați. Iar, în medie femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu opt ani.

Femeile au un nivel de instruire mai mare decât al bărbaţilor și petrec mai mult timp pe băncile instituțiilor de învățământ. Pe când, bărbaţii părăsesc sistemul educaţional mai devreme comparativ cu femeile, în favoarea intrării pe piaţa forţei de muncă.

În același timp, femeile câștigă în medie cu 14% mai puțin ca bărbații. Exprimată în valoare numerică, discrepanța constituie în medie circa 783 lei. Astfel, salariul mediu a constituit pentru femei 4631,4 lei și pentru bărbați – 5414,4 lei.

Cele mai mari diferențe privind salariul femeilor şi bărbaţilor sunt în activităţi financiare, informații și comunicaţii; arta, activități de recreere și de agrement.

Datele BNS arată că, în funcții de conducere proporția bărbaților este mai mare decât cea a femeilor. Astfel, din total de conducători de toate nivelurile 53,2% sunt bărbaţi, iar restul 46,8% revin femeilor.

Totodată, și majoritatea funcţiilor de luare a deciziilor aparţin bărbaţilor, femeile continuând să fie subreprezentate în procesul de luare a deciziilor. Participarea femeilor la luarea deciziilor la nivel parlamentar relevă o reprezentare a femeilor în proporţie de 20,8% (din 101 deputaţi 21 sunt femei), în timp ce la nivel european aceasta a constituit 37,4%, iar media globală fiind de 23,0%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram