18:01:51 19.04.2024
Stiri

Cine a LIPSIT astăzi de la ședința CSS, convocată de Igor Dodon și cum a ajuns bașcanul Găgăuziei, care ELOGIAZĂ referendumul sepratist din 2014, în componența acestuia

Politică 07.03.2018 12:20 Vizualizări1789 Autor: Ziarul National
Cine a LIPSIT astăzi de la ședința CSS, convocată de Igor Dodon și cum a ajuns bașcanul Găgăuziei, care ELOGIAZĂ referendumul sepratist din 2014, în componența acestuia facebook


Președintele Igor Dodon a extins componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS), iar componența acestuia numără 18 persoane, inclusiv bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Potrivit șefului statului, la ședința de astăzi a CSS nu au venit șase membri ai structurii, dar cu toate acestea a fost deliberativă.

„Șase membri nu au venit astăzi. Este vorba de premierul Pavel Filip, președintele Parlamentului, Andrian Candu, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Apărării, Eugen Sturza, președintele Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Roman Boțan, și vicedirectorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Baltaga, care e membru PD”, a precizat acesta.

Întrebat de ce la ședință a fost și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, președintele a motivat că aceasta e membru al Guvernului. „Bașcanul Găgăuziei a fost timp de 10 ani în componența CSS. Componența CSS este stabilită prin decret prezidențial”, a adăugat șeful statului.

Amintim că Irina Vlah a fost printre artizanii referendumului anticonstituțional din 2014, care a avut loc în Găgăuzia. Autoritățile de la Comrat au anunțat atunci că locuitorii autonomiei s-au pronunțat în proporție de peste 98% în favoarea apropierii de Uniunea Vamală. În cadrul aceluiași referendum, găgăuzii au decis că au dreptul la autodeterminare în cazul în care R. Moldova își va pierde independența. Desfășurarea, dar și rezultatele referendumului din 2 februarie 2014 au fost declarate ilegale de judecătorii moldoveni și de Guvernul de la Chișinău.

Cei care au colectat semnături pentru referendumul separatist au fost membrii mișcării Gagauz Halkî, organizație reactivată la Comrat. Cel mai sonor dintre separatiști este Ivan Burgudji, o persoană controversată, anchetată în numeroase rânduri de Procuratura Generală, pusă de către Irina Vlah în funcția de consilier pentru probleme juridice.

De asemenea, un rol important în desfășurarea referendumului l-a avut Federația Rusă care își promovează activ proiectul său geopolitic în UTA Găgăuzia. În afară de susținerea financiară a desfășurării referendumului, autonomia a fost vizitată de un grup de deputați din Duma de Stat a Federației Ruse și jurnaliști care au avut misiunea de a internaționaliza acest subiect, notează deschide.md.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md