Două grădinițe și un liceu vor fi reabilitate prin Programul japonez ”Kusanone”

Două grădinițe și un liceu din Republica Moldova vor fi reabilitate prin Programul japonez ”Kusanone”. Cele trei proiecte în valoare de 174 599 dolari prevăd renovarea și dotarea cu echipamente moderne a instituților de învățământ.

Ceremonia oficială de semnare a contractelor de grant pentru educație și sănătate oferite de Guvernul Japoniei prin intermediul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană ”Kusanone” a avut loc astăzi la Chișinău.

Astfel, în anul 2018, în domeniul educației vor fi implementate 3 proiecte în valoare de 174 599 dolari.

De primul proiect – Îmbunătățirea mediului de învățământ la grădinița pentru copii cu deficiențe de vedere, în sumă de 100 795 dolari, care presupune  renovarea ferestrelor, ușilor și acoperișurilor va beneficia Organizația non-guvernamentală ”Curcubeul”.

Un proiect ,”Kusanone” în valoare de 34 725 dolari va obține grădinița din satul Căpriana, r-nul Strășeni. Proiectul prevede dotarea instituției cu echipamente moderne pentru bucătărie și spălătorie.

Cel de-al treilea proiect în sumă de 39 079 dolari va merge către Liceul Teoretic ”Constantin Stere” din mun. Soroca și va contribui la renovarea blocurilor sanitare și a lavoarelor de la cantine.

Programul ”Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada anilor 2010-2012 în domeniul educației au fost implementate 3 proiecte în valoare de circa 185 mii dolari care au contribuit la reabilitarea infrastructurii școlii din  s. Hîrtopul Mare, r-nul Criuleni, Gimnaziului nr. 93 din Gratiești și a Școlii primare din satul Lozova, r-nul Strășeni, precum și proiectul – Ameliorarea mediului sanitar şi educaţional în instituţia de învăţământ din satul Ecaterinovca, în sumă de 79.102 dolari.

În anii 2016-2017  un alt proiect ”Kusanone ” a fost implementat în instituția specializată grădinița-creșă nr. 12  din mun. Bălți. Proiectul, în valoare de 84 831 dolari a avut drept scop  îmbunătățirea condițiilor de învățământ în şcoală, fiind schimbate uşile şi acoperişul, dar și procurate computere speciale pentru copii cu deficiențe de văz.

Menționăm că beneficiari ai proiectelor ”Kusanone” au fost și instituțiile de cultură. Astfel, în anul 2016 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a obținut un grant pentru dotarea cu echipamente multimedia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.