19:08:27 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Marea Adunare Națională de pe 25 martie 2018: Ce documente vor fi VOTATE de către participanți, la Chișinău

Social 06.03.2018 14:00 Vizualizări2945 Autor: Ziarul National
VIDEO // Marea Adunare Națională de pe 25 martie 2018: Ce documente vor fi VOTATE de către participanți, la Chișinău


Organizațiile unioniste din R. Moldova îndeamnă cetațenii R. Moldova să vină în număr mare, pe 25 martie curent, la Marea Adunare Națională (MAN) din centrul Chișinăului pentru a cere reîntregirea neamului românesc.

Juristul de la Centrul de drept „Sirius”, Anatolie Petrici, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că la MAN vor fi supuse votului trei documente importante.

În primul rând, este vorba de Declarația privind reîntregirea Țării prin recunoașterea Actului Unirii Basarabiei cu România de la 27 martie 1918 ca pe unul fiind și astăzi în vigoare. Apoi, participanții la eveniment vor vota o cerere adresată parlamentelor de la București și Chișinău ca pe 27 martie curent să se întrunească într-o ședință comună și să voteze Declarația aprobată de cetățeni în cadrul MAN din 25 martie.

Totodată, va fi aprobată o hotărâre prin care Marea Adunare Națională va împuternici o delegație formată din primari, consilieri locali care au votat până acum declarații de Unire, reprezentanți ai societatii civile, care să meargă la Parlamentul de la Chișinău și la Ambasada României la Chișinău pe 26 martie curent pentru a înmâna documentele de la MAN și să participe la ședința solemnă a legislativelor de pe ambele maluri ale Prutului pe 27 martie curent.

Dacă Parlamentul de la Chișinău nu va accepta ședința comună, atunci delegația aprobată în cadrul MAN va reprezenta cetățenii R. Moldova la ședința Parlamentului de la București dedicată Marii Uniri.

Aceeași sursă a anunțat că Centrul „Sirius” și Mișcarea Civică „Centenarul” au trimis o cerere la autoritățile din România cărora le cer să aplice legislația, inclusiv Actul Unirii de la 1918 pe care nimeni nu l-a anulat și este și astăzi în vigoare. Cererea a fost semnată de mai multe ONG-uri și are sprijinul a 1,2 milioane de români, a spus Petrici.

Ion Rață de la Mișcarea „Centenarul” a adăugat că, prin evenimentul de la 25 martie curent, „Moldova se vrea acasă”, iar cercetătorul științific, Ștefan Sofronovici, a adăugat că „R. Moldova este un stat artificial”, o „consecință a pactului Ribbentrop-Molotov prin care Basarabia a fost ciuntită”.

Potrivit lui Sofronovici, neamul românesc este unicul popor din Europa care mai este despărțit astăzi, iar „cauza Unirii este sfânta pentru noi”.

Primarul de Capaclia, raionul Cantemir, Alexei Busuioc, a spus la același eveniment că primarii din R. Moldova au făcut demult Unirea, prin înfrățirile cu localitățile de peste Prut cu care implementează deja diferite proiecte. Acum, spune Busuioc, a rămas doar „partea tehnică și politică” și că „ar fi bine să ne adunam masiv pe 25 martie să cerem acest lucru (Unirea - n.r.)”.

Scriitorul Nicolae Dabija a adăugat că „R. Moldova n-are nicio șansă fără România pentru a scăpa de sărăcie, corupție și de Dodon”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md