/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Expert, despre numirea lui Poalelungi la CC: Observăm formalitatea concursurilor cu un singur candidat

missing
06 martie 2018, ora 11:44

„E un pic surprinzător. Nu punem la îndoială capacitățile domnului Poalelungi însă, este doar o tendință pe care o observăm, despre sterilitatea și formalitatea unor concursuri cu un singur candidat”, a menționat pentru TV8, Ion Guzun, consilier juridic.

Expertul aduce ca exemplu anul 2013, atunci când Tudor Panțâru și Igor Dolea au fost numiți judecători la CC, în concurs au participat șapte candidați, iar acum, doar unul.

„Nu cred că am să fiu contrazis când am să spun că pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională există și alte persoane care corespund criteriilor de integritate, profesionalist și altele. Sunt sigur că sunt mulți candidați, însă la concursuri participă foarte puțini. Pentru mine, dacă aș fi membru al Consiliului Superior al Magistraturii mi-ar fi greu să motivez o hotărâre în care este un sigur candidat, chiar dacă el este cel mai bun”, a mai adăugat Ion Guzun.

Anterior, Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a declarat că nu vede o problemă dacă la concurs va participa un singur candidat: „Nu este o problemă în sens că nu există nicio interzicere dacă există un singur candidat. Dacă ar fi mai mulți este una, dar nu putem să obligăm pe nimeni”.

Candidatura lui Poalelungi urmează a fi propusă Parlamentului pentru aprobare, iar deputații vor lua act de demisia sa din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție.

Mihai Poalelungi este la cel de-al doilea mandat la șefia CSJ, fiind numit în funcţie în februarie 2016. Acesta a deţinut anterior postul de vicepreşedinte la CSJ, iar între anii 2008-2012, cel de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova. Mihai Poalelungi este doctor habilitat în drept și este autor a mai multor lucrări științifice.

Poalelungi a fost numit în funcția de judecător la CC după ce Panțîru și-a dat demisia din funcția de președinte, invocând motive personale. Anunțul lui Panțîru a venit la scurt timp după ce Tănase, în calitate de ministru al Justiției, a menționat că pe agenda sa de reforme se regăsește restructurarea Curții Supreme de Justiție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram