Bulgaria: Proteste la Plovdiv pentru eliberarea unui medic care a ucis în legitimă apărare un spărgător

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mii de oameni au participat luni la un marș la Plovdiv, al doilea oraș din Bulgaria, pentru a cere eliberarea unui doctor acuzat că a omorât un presupus spărgător rom, demonstranții susținând că medicul a acționat în legitimă apărare, relatează Reuters.

Protestele exprimă frustrarea multor oameni față de eșecul autorităților de a combate spargerile de locuințe cu violență, foarte frecvente mai ales în mediul rural.

Parchetul din Plovdiv a comunicat sâmbătă arestarea lui Ivan Dimitrov, medic anestezist, pentru 72 de ore și punerea lui sub urmărire pentru uciderea unui bărbat de 38 de ani, de etnie romă, în timpul unui incident. Dacă va fi găsit vinovat, Dimitrov ar putea primi o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare, relatează Agerpres.

Televiziunea și radioul naționale au relatat, citând surse din cadrul poliției, că Dimitrov l-a împușcat pe presupusul spărgător cu un pistol scăpat de complicele acestuia și că medicul a fost înjunghiat în picior în timpul incidentului. Complicele a reușit să scape.

„Insist pentru eliberarea imediată a lui Ivan Dimitrov și retragerea imediată a tuturor acuzațiilor”, a declarat Anghel Djambazki, membru al Parlamentului European și vicepreședinte al partidului naționalist VMRO.

Soția medicului a declarat în presa locală că îi este recunoscătoare acestuia pentru faptul că și-a apărat familia, și a precizat că cele două fiice ale cuplului se aflau acasă în momentul incidentului.

Mii de oameni au semnat o petiție pentru punerea în libertate a medicului, iar proteste au mai avut loc la Sofia și în alte orașe.

Comunitatea romă din Bulgaria se confruntă cu niveluri foarte ridicate de sărăcie și șomaj, trăind de multe ori la periferiile orașelor și fiind acuzată de mulți că trăiește din infracțiuni și ajutoare de stat.

Unii observatori sunt de părere că acest caz ar putea reaprinde sentimentele anti-roma în Bulgaria, țară care deține în acest semestru președinția Consiliului Uniunii Europene.

Djambazki a mai declarat că partidul său va iniția o dezbatere în parlament și va introduce un proiect de lege privind legitima apărare.

Partidul populist Volia, condus de vicepreședintele Adunări Naționale, Veselin Mareșki, și-a exprimat de asemenea sprijinul față de Dimitrov.

„Dacă statul nu poate pune în aplicare măsurile necesare pentru a intimida, opri și pedepsi astfel de infractori, atunci populației nu îi mai rămâne decât să se apare singură”, a susținut Volia într-un comunicat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...