Un fost spion rus a fost otrăvit cu o substanță necunoscută într-un centru comercial din Marea Britanie

Un bărbat a fost spitalizat duminică, la Salisbury (sudul Angliei), după ce a fost expus unei substanţe chimice, împreună cu o femeie. Acesta este un fost spion care a lucrat pentru Regatul Unit, a dezvăluit luni presa britanică.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenţi de spionaj efectuat între Statele Unite şi Rusia.

Potrivit BBC, acuzat de spionaj în beneficiul Regatului Unit, acesta a fost condamnat în 2006, în Rusia, la 13 ani de închisoare, dar a revenit în libertate în Anglia graţie unui schimb de prizonieri efectuat în 2010 între Moscova, pe de o parte, şi Londra şi Washington, de cealaltă parte.

Bărbatul ar fi fost intoxicat cu fentanyl, un puternic opioid, potrivit cotidianului The Guardian.

Conform BBC, Serghei Skripal a fost plătit cu 100.000 de dolari pentru a furniza MI6, serviciul britanic de informaţii, numele agenţilor ruşi prezenţi pe teritoriul Regatului Unit.

Skripal şi trei alţi agenţi ruşi au făcut obiectul unui schimb, în 2010, cu zece agenţi ai Kremlinului expulzaţi de Washington.

Incidentul a avut loc în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra. “Poliţia din Wiltshire consideră că este vorba de un incident major, după ce două persoane au intrat în contact cu o substanţă deocamdată neidentificată, în Salisbury”, se arată într-un comunicat oficial.

Secţia de urgenţe a Spitalului din Salisbury a fost plasată în carantină după aducerea celor două victime aflate în stare critică.