16:49:11 23.04.2024
Stiri

DEZVĂLUIRI din cadrul procesului de negocieri privind legalizarea plăcuțelor de înmatriculare transnistrene: Tiraspolul vrea gratuități și utilizarea actualei simbolici nerecunoscute

Politică 05.03.2018 15:30 Vizualizări2334 Autor: Ziarul National
DEZVĂLUIRI din cadrul procesului de negocieri privind legalizarea plăcuțelor de înmatriculare transnistrene: Tiraspolul vrea gratuități și utilizarea actualei simbolici nerecunoscute


Tiraspolul și-ar dori plăcuțe de înmatriculare și certificate de tip nou gratuite din partea Chișinăului și ar vea să obțină dreptul de a utiliza actuala simbolică a regiunii, nerecunoscută la nivel internațional.

Cel puțin, așa declară Alin Gvidiani, șef adjunct al Biroului pentru Politici de Reintegrare de la Chișinău.

„Vocile din stânga Nistrului promovează o versiune lipsită de compromis, prin care și-ar dori să obțină cedări unilaterale și necondiționate din partea R. Moldova pentru a obține gratuit plăcuțele și certificatele de tip nou, asigurându-li-se astfel acces liber în traficul internațional și, concomitent, să utilizeze actualele elemente cu simbolica regională exact cum e în prezent”, a declarat Gvidiani astăzi, în cadrul lansării, de către IDIS „Viitorul”, a unui studiu numit „Dosarul plăcuțelor auto – un test pentru suveranitatea R. Moldova”.

În studiu, autorii Rosian Vasiloi și Veaceslav Berbeca remarcă lipsa unor analize de fezabilitate politică, nu doar tehnică, evitându-se situația în care anumite decizii unilaterale pot compromite relația R. Moldova cu Ucraina, oferind elemente de suveranitate unei regiuni secesioniste, care-și ține captivă populația.

„Soluțiile proaste sunt cel mai ușor de luat. E suficient să adoptăm integral poziția liderilor secesioniști sau ruși și să tratăm R. Moldova ca pe un iorgan de împărțit. Nu așa arată o politică publică, în care trebuie să cântărim pro și contra până ajungem la un nivel optim pentru stat și cetățenii săi. Este chiar amuzant să ceri progrese de la R. Moldova, în condițiile în care 80% din oficialii Guvernului R. Moldova nu pot călători în stânga Nistrului, are loc o militarizare agresivă a regiunii, iar presiunile sponsorilor acestui regim nu contenesc”, a declarat la eveniment Rosian Vasiloi.

În același studiu, autorii notează contradicțiile existente între soluțiile tehnice propuse de transnistreni și obiectivul strategic al R. Moldova de a reintegra gradual întreaga regiune în câmpul său constituțional și recomandă autorităților de la Chișinău să ia deciziile privind plăcuțele de înmatriculare auto în conformitate cu legislația R. Moldova.

Menționăm că, la finele săptămânii trecute, Biroul pentru Politici de Reintegrare anunța că în ultima perioadă au avut loc mai multe reuniuni ale grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, cu participarea reprezentanților politici din partea Chișinăului și Tiraspolului și a participanților în formatul de negocieri „5+2”.

„În procesul de negocieri, partea moldovenească a acceptat propunerea părții transnistrene de a fi prolongat termenul de discutare și de coordonare a unui mecanism de admitere în traficul rutier internațional a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană, reieșind din faptul că mecanismul este unul complex, necesită timp, eforturi de elaborare a unui document calitativ și funcțional. Chișinăul va depune eforturile necesare pentru ca mecanismul în cauză să fie unul tehnic, viabil și explicit, cu respectarea standardelor internaționale în domeniu și a cerințelor privind asigurarea securității în trafic”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului.

Anterior, Chișinăul pleda pentru introducerea unor numere de înmatriculare neutre pentru vehiculele din regiunea transnistreană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md