Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raport privind exploatarea copiilor prin…

Raport privind exploatarea copiilor prin muncă: Calitatea inspecțiilor în R. Moldova este compromisă

Copii se joacă în curtea din fața casei, unde îi așteaptă mereu două scrâncioburi

Deși R. Moldova s-a angajat să elimine în mod prioritar cele mai grave forme ale muncii copilului, un Raport privind exploatarea copiilor prin muncă arată că progresele înregistrate pe țară nu sunt decât moderate. 

Guvernul R. Moldova s-a angajat să întărească statisticile privind munca copiilor prin adoptarea unui Program de țară pentru o muncă decentă. În 2016, mai multe țări au adoptat legi care interzic cele mai grave forme ale muncii copilului. Moldova a adoptat o lege care prevede sporirea sancțiunilor pentru implicarea copiilor în cele mai grave forme de exploatare inclusiv pentru munca forțată, activități ilicite și producție de pornografie”, se spune în raport.

Totodată, aceeași sursă notează că în regiune, cu referire inclusiv la R. Moldova, rămân lacune în privința aplicării legii și verificărilor efectuate de către inspectori.

Rămân lacune în ceea ce privește aplicarea legii  în regiune. Numărul inspectorilor de muncă din Armenia, Turcia și Ucraina este insuficient pentru mărimea forței de muncă, conform recomandărilor OIM. Inspectoratele de muncă în Albania, Kosovo, Moldova, Serbia și Ucraina nu dispun de finanțare pentru instruire, echipament și /sau de transport pentru inspectori, ceea ce compromite calitatea inspecțiilor”, se mai spune în raport.

O cercetare a BNS din 2009 definește munca copiilor drept  munca care comportă factori de risc mintal, fizic sau moral şi este dăunătoare pentru copii, şi/sau afectează şcolarizarea copiilor prin absenteism, eşec şi abandon şcolar sau prin obligarea lor de a combina frecventarea şcolii cu munca. Din analiza datelor cercetării rezulta, că 91 la sută din copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 17 ani frecventau şcoala sau o instituţie preşcolară de învăţământ, 29,7% – desfăşoarau o activitate economică, iar marea majoritate a copiilor, 86%, erau implicaţi în activităţile gospodăreşti din cadrul familiilor/gospodăriilor lor.

Conform unor estimări, la nivel mondial, există 151,6 milioane de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani care sunt activi pe piața forței de muncă.

Foto-simbol