(video) „Tu știi că poți”. Campania dedicată femeilor care au reușit să spargă tiparele în domeniile dominate de bărbați

Tu poti_last

În ajunul Zilei Internaţionale a Femeii, 8 martie, UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor) lansează campania „Tu știi că poți”, dedicată femeilor care au reușit să spargă tiparele în domenii noi, tradițional dominate de bărbați. Astfel, UN Women își propune să exploreze activismul și succesele femeilor, care au modelat viețile și drepturile femeilor și fetelor din întreaga lume și care, astfel, au „scris” istorie.

Așadar, campania „Tu ştii că poţi” vine să încurajeze femeile și fetele din R. Moldova să se afirme ca lidere şi profesioniste deopotrivă cu bărbaţii. Şi asta pentru că încă mai există inegalități în accesul la locurile de muncă plătite și discrepanțe semnificative pe piața muncii între bărbați și femei.

Datele oficiale arată că, deși există mai multe fete decât băieți în învățământul secundar și terțiar, aceasta nu se traduce în oportunități egale de angajare. Rata de ocupare a femeilor este de 39%, comparativ cu 43% pentru bărbați, și femeile câștigă în medie cu 14,5% mai puțin decât bărbații, adică cu 11,417 lei anual mai puțin (CPD, 2016). Diferența lunară a câștigurilor salariale este semnificativ mai mare în sectoarele mai bine plătite, cum ar fi finanțe și tehnologiile informaționale.

Prin urmare, în cadrul campaniei vor fi prezentate istoriile unor femei care au reuşit să se afirme în diverse domenii de activitate și care, prin propriul exemplu, au demonstrat că pot obține succese remarcabile, astfel motivând şi alte femei să îşi scrie propriul destin.

Campania se va încheia cu un eveniment de celebrare a protagonistelor campaniei, unde se vor discuta, de asemenea, subiectele ce țin de drepturile femeilor. Mai mult, va fi inaugurată o expoziţie de fotografii cu mesajele eroinelor campaniei „Tu ştii că poţi”, menite să inspire toate femeile din societate.

Realizarea egalității de gen reprezintă un obiectiv important și un catalizator pentru realizarea Agendei 2030 de Dezvoltare Durabilă și asigurarea unui viitor durabil pentru toți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente