Preţurile pentru 1440 de preparate farmaceutice vor fi reduse în medie cu 9,32%

Preţurile actuale de producător la 1440 de preparate farmaceutice din Catalogul naţional de preţuri au fost revizuite în scădere de către Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM). Un ordin în acest sens a fost semnat de către directorul general al AMDM, Vladislav Zara.

Decizia a fost luată ca urmare a aprecierii cu cel puțin 3% a monedei naţionale în raport cu valutele indicate în Catalog. Astfel, în lei moldoveneşti, medicamentele s-au ieftinit, în medie, cu 9,32%.

Printre preparate se numără antibiotice (242 poziţii), preparate cu acțiune asupra sistemului nervos (75 poziții), preparate dermatologice (72 poziții), vitamine, multivitamine (68 poziții), preparate cu acțiune asupra sistemului cardiovascular (67 poziții), antiinflamatoare şi antireumatice (67 poziții), antidiabetice (43 poziții), antitusive și expectorante (40 poziții), antineoplazice și imunomodulatoare (39 poziții), antiasmatice (37 poziții), antihistaminice (37 poziții), analgezice-antipiretice (36 poziții) şi antitrombotice (34 poziții).

Este de menționat că 215 dintre cele 1440 de poziții sunt indicate în Lista medicamentelor sociale. Pentru acestea, reducerea este de 9,7%.

Noile preţuri vor fi luate în calcul de către importatori la formarea costurilor finale la produse farmaceutice, după epuizarea stocurilor de medicamente existente.

Precedenta revizuire a Catalogului naţional, în care la moment sunt incluse preţurile de producător pentru 4190 de medicamente, a avut loc în anul 2015.

Reamintim că la ultima ședință a Guvernului, premierul Pavel Filip a menționat că, în condițiile economice actuale, sunt premise pentru micșorarea prețurilor la o gamă largă de medicamente.

Premierul a arătat că redresarea situației economice din țară și stabilizarea sistemului financiar-bancar au dus la aprecierea monedei naționale, astfel fiind create condiții pentru reducerea prețurilor la peste 1400 de medicamente, în medie cu 9%.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.