14:38:31 29.03.2024
Stiri

Serviciul de prevenire a spălării BANILOR din Letonia susține că are colaborare „activă” cu omologii din R. Moldova: „Se află pe primul loc”

Anticorupție 05.03.2018 11:10 Vizualizări1766 Autor: Ziarul National
Serviciul de prevenire a spălării BANILOR din Letonia susține că are colaborare „activă” cu omologii din R. Moldova: „Se află pe primul loc”


Șeful Serviciul de prevenire a spălării banilor din Letonia, Viesturs Burkans, susține că instituția pe care o conduce are o colaborare activă cu omologii din R. Moldova în ultimii ani, în special la capitolul schimb de informații.

„Partenerii noștri din același serviciu, aflat în R. Moldova, dacă e să vorbim despre statisticile pentru ultimii ani, se află pe primul loc. Aceasta înseamnă că schimbul bilateral de informații are loc foarte des și în volume foarte mari”, a spus acesta la un post de televiziune din Letonia.

Viesturs Burkans a mai adăugat că reprezentanți ai Serviciului din R. Moldova au vizitat Riga. „Colegii din R. Moldova au venit și cu o vizită în Riga, noi am discutat le-am spus ce ne interesează. La rândul meu, am vizitat R. Moldova de două ori și am planificat toate acțiunile și responsabilii pentru ele”, a mai adăugat șeful Serviciului de prevenire a spălării banilor din Letonia.

Letonia este zguduită în prezent de scandalul spălării banilor, unele bănci fiind implicate în operațiunea numită „Laundromat”. Principala bancă implicată în scandal este ABLV Bank. Situaţia financiară a ABLV Bank s-a deteriorat subit în februarie 2018, după ce Departamentul Trezoreriei americane a desemnat banca letonă „un organism de primă importanţă în materie de spălare de bani”, implicată în programe ilegale de dezvoltare de arme în Coreea de Nord, violând sancţiunile contra regimului de la Phenian.

Rapoartele companiei Kroll privind fraudele bancare din Republica Moldova scot în evidenţă sistemul bancar leton şi, în special, câteva bănci letone, ca elemente de bază în realizarea fraudelor bancare din ultimii ani. Cel puţin patru bănci letone au fost nominalizate în rapoartele Kroll: Latvijas Pasta Banka, Privatbank, Aizkraukles Banka şi ABLV Bank AS. Aceste bănci au fost ulterior subiect al investigaţiilor şi sancţiunilor aplicate de instituţiile letone faţă de administratori, explică experții Transparency International în Observator de politici publice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md