03:30:22 25.04.2024
Stiri

Spălare de BANI în proporții deosebit de mari. Șapte persoane sunt învinuite că au încercat să preia controlul asupra unor stații PECO ce aparțineau unei întreprinderi cu capital străin

Anticorupție 05.03.2018 10:40 Vizualizări3299 Autor: Ziarul National


Spălare de BANI în proporții deosebit de mari. Șapte persoane sunt învinuite că au încercat să preia controlul asupra unor stații PECO ce aparțineau unei întreprinderi cu capital străin

Șapte persoane au fost reținute de angajații Procuraturii Anticorupție, fiind învinuite de spălare de bani. O altă persoană care ar fi implicată în aceeași schemă a fost anunțată în căutare.

Oamenii legii susțin că suspecții urmăreau scopul obţinerii controlului şi în unele cazuri dobândirea proprietăţii asupra staţiilor PECO ce aparţineau unei întreprinderi mixte cu capital străin.

Potrivit procurorilor, unul dintre învinuiţi care deţinea o cota de participare de 60% în cadrul unei firme specializate în distribuţia combustibilului, în comun cu alţi şapte complici, ar fi pus la cale toată schema. Folosindu-se de situaţia de serviciu, învinuitul, care totodată avea calitate de director și la alt agent economic cu acelaşi gen de activitate, a utilizat resursele financiare şi administrative ale întreprinderii pe care o gestiona. Acesta acţiona concertat prin intermediul unor persoane interpuse și a transferat bunurile de la un agent economic la altul. De facto, acesta acorda asistenţă şi ajutor în vederea comiterii acţiunilor de spălare de bani.

Procurorii Anticorupţie au stabilit că persoanele implicate, în perioada anilor 2012 și până în prezent, urmăreau scopul obţinerii controlului şi în unele cazuri dobândirea proprietăţii asupra staţiilor PECO ce aparţineau unei întreprinderi mixte cu capital străin. Utilizând surse financiare cu provenienţă necunoscută, intenţionând tăinuirea şi deghizarea naturii şi originii proprietăţii reale ale acestora, le-au reînregistrat de pe compania cu capital străin pe alte companii afiliate bănuiţilor.

Ulterior, companiile pe care erau reînregistrare proprietăţile reale au încheiat cu o altă firmă special creată în acest sens contracte potrivit cărora staţiile PECO, care anterior au aparţinut unei companii, sunt utilizate pentru comercializarea produselor petroliere şi altor mărfuri de consum sub o altă marcă comercială.

Oamenii legii au mai stabilit că, deşi pentru doi ani consecutiv firma unuia dintre bănuiţi a declarat venituri de peste 940 de milioane de lei, valoarea impozitelor achitate la buget au constituit puţin peste 7 milioane lei, adică doar 0,7%.

Procurorii, împreună cu angajaţii DOS a INI al IGP, au efectuat peste 30 de percheziţii, ridicând 309 500 de lei, 57 700 de euro, 41 000 de dolari, 50 000 de lire sterline, un pistol şi o armă de vânătoare asupra cărora nu au putut fi prezentate documente de portarmă etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md