Reținuți pentru spălare de bani. Schema prin care opt indivizi au încercat preluarea controlului stațiilor PECO ale unei întreprinderi cu capital străin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șapte persoane învinuite de spălare de bani, au fost reținute de Procuratura Anticorupție de comun cu Direcția Operațiuni Speciale a INI al IGP al MAI. Totodată, în privința unei persoane se întreprind acțiuni pentru identificarea locului aflării acesteia. În cadrul dosarului, oamenii legii au efectuat peste 30 percheziții în diferite locații – domiciliu, automobile, birouri, în cadrul cărora au fost ridicate 309.500 lei, 57.700 euro, 41.000 dolari, 50.000 lire sterline, un pistol și o armă de vânătoare asupra cărora nu au putut fi prezentate documente de port armă, documente contabile și alte bunuri ce au importanță pentru justa soluționare a cauzei.

În concret, unul dintre învinuiți, deținând cota de participare de 60% în cadrul unei firme, specializate în distribuția combustibilului, de comun cu alți șapte complici, folosindu-se de situația de serviciu, concomitent, având calitate de director al altui agent economic, cu același gen de activitate și utilizând resursele financiare și administrative ale întreprinderii pe care o gestiona, acționând concertat prin intermediul persoanelor interpuse, a convertit și a transferat bunurile de la un agent economic la altul, de facto, participând la asociere prin acordarea de asistență și ajutor în vederea comiterii acțiunilor de spălare de bani.

Procurorii Anticorupție au stabilit că persoanele implicate, în perioada anilor 2012-prezent, urmăreau scopul obținerii controlului și în unele cazuri dobândirea proprietății asupra stațiilor PECO ce aparțineau unei întreprinderi mixte cu capital străin. Toate aceste acțiuni erau întreprinse în vederea organizării activității neîntrerupte, utilizând surse financiare, proveniența cărora fiind necunoscută, deși prezumată rezonabil ca una ilegală, intenționând tăinuirea și deghizarea naturii și originii proprietății reale ale acestora, le-au reînregistrat de pe compania cu capital străin pe alte companii afiliate bănuiților.

Ulterior, companiile pe care erau reînregistrare proprietățile reale au încheiat cu o altă firmă special creată în acest sens, contracte potrivit cărora stațiile PECO, care anterior au aparținut unei companii, sunt utilizate pentru comercializarea produselor petroliere și altor mărfuri de consum, sub o altă marcă comercială.

Este de menționat că deși pentru doi ani consecutiv firma unuia dintre bănuiți a declarat venituri de peste 940 milioane lei, valoarea impozitelor achitate la buget, au constituit puțin peste 7 milioane lei adică doar 0,7%.

Cauza penală este în gestiunea Procuraturii Anticorupție, care este asistată de angajații Direcției Operațiuni Speciale din cadrul INI al IGP al MAI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...