Elvețienii au decis, prin referendum, să mențină o taxă de 400 de euro pentru radio și TV

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Elvețienii au respins duminică, prin referendum, propunerea privind eliminarea taxei radio-tv care finanțează mass media publice, un vot care ar fi putut duce la dispariția singurului post radio TV cu acoperire națională, SSR, ce își difuzează emisiunile în cele patru limbi oficiale, scrie Agerpres.

Aproximativ 72% din cetățenii prezenți la referendum au votat împotriva propunerii.

Susținătorii acestei inițiative doreau să elimine taxa radio-tv (denumită „Billag” în Elveția) care, anul trecut, a strâns 1,37 miliarde de franci (1,38 miliarde de dolari), fiind un sprijin financiar vital pentru mass media publice, atât la nivel federal, cât și pentru cele regionale și locale.

În prezent, taxa radio-tv din Elveția se ridică la 451 de franci (392 de euro) pe an și este una dintre cele mai mari din Europa. Comparativ, în alte țări din Europa, precum Spania, nu există o taxă radio-tv, în timp ce în altele, precum Olanda, a fost abolită sau este pe punctul de a dispărea complet, precum în Belgia.

Ministrul Comunicațiilor, Doris Leuthard, le-a mulțumit elvețienilor care au arătat că sunt pregătiți să plătească pentru serviciile publice și nu vor posturi pur comerciale.

Guvernul s-a opus propunerii, apreciind că amenință diversitatea media și va afecta dezbaterea politică, într-o țară cu 8,4 milioane de locuitori care vorbesc patru limbi (germană, franceză, italiană și retoromană).

Tot duminică, 84,1% din elvețieni s-au pronunțat prin vot asupra dreptului guvernului federal de a percepe taxe pentru încă 15 ani.

Votul de duminică era urmărit cu atenție de către autoritățile de la Berna, deoarece postul național de radio-televiziune, SSR, care operează în cele patru limbi oficiale din Elveția depinde de această taxă radio tv care îi asigură 75% din buget. La SSR lucrează aproximativ 6.000 de persoane.

Pe lângă SSR, de taxa radio-tv beneficiază și alte 21 de posturi regionale de radio și 13 posturi regionale de televiziune. În total, 13.500 de locuri de muncă directe și indirecte sunt amenințate, avertizează autoritățile federale.

Aproape două treimi dintre veniturile la bugetul federal elvețian sunt asigurate de taxa federală directă și TVA. Însă dreptul guvernului federal de a percepe aceste două taxe este limitat până la finele lui 2020, iar în data de 4 martie 2018 alegătorii elvețieni se vor pronunța prin vot asupra unei noi prelungiri pentru încă 15 ani.

Guvernul federal elvețian percepe taxe de aproximativ 100 de ani, însă are această putere doar pentru o perioadă limitată de timp. Până acum toate încercările de acorda guvernului puterea de a percepe permanent taxe au eșuat. Soluţia de compromis adoptată de Parlament a fost organizarea unei consultări pentru a prelungi dreptul guvernului federal de a percepe taxa federală directă și TVA până în anul 2035.

Referendumurile sunt o obișnuință în sistemul de democrație directă din Elveția, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...