/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Veste bună pentru agricultori. Temperaturile joase nu au afectat culturile de toamnă

missing
04 martie 2018, ora 15:45

Totodată, precipitațiile din luna septembrie au permis pregătirea solului și însămânțarea culturilor de toamnă în termenii optimali pe majoritatea suprafețelor ocupate de culturi cerealiere de toamnă, iar condițiile climaterice din lunile octombrie și noiembrie au favorizat creșterea și dezvoltarea acestora.

Zăpada căzută în a II-a decadă a lunii decembrie a dispărut repede din cauza temperaturilor ridicate până la +10 ºC în timpul zilei, care au contribuit la regenerarea slabă a vegetației până la sfârșitul primei decade a lunii ianuarie, iar zăpada din a II-a decadă a lunii ianuarie a acoperit cu un strat de 30-40 cm aproape toate suprafețele însămânțate cu culturi de toamnă, menținându-se până la sfârșitul lunii.

Temperaturile joase (până la -20 ºC) pe timp de noapte, de la sfârșitul lunii ianuarie, n-au influențat negativ, chiar și pe terenurile fără zăpadă, deoarece au fost de scurtă durată.

Zăpada din a II-a decadă a lunii februarie a protejat și continuă să protejeze semănăturile culturilor de toamnă până în prezent.

Potrivit datelor oferite de Serviciului Hidrometeorologic de Stat, condițiile agrometeorologice în perioada lunilor de iarnă, până la sfârșitul lunii februarie, au fost satisfăcătoare pentru iernarea culturilor de toamnă. În dependență de respectarea procedeelor agrotehnice, în diferite zone pedoclimatice a Republicii Moldova condițiile climatice au influențat diferențiat asupra culturilor cerealiere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram