Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce spun moldovenii de peste…

Ce spun moldovenii de peste hotare despre valul de frig din Europa

La sfârșitul lunii februarie – începutul lui martie 2018, un val de frig a acoperit aproape întreg continentul european. Gerul și cantitățile mari de zăpadă au dat peste cap traficul, școlile au fost închise, iar rafturile magazinelor golite. Câțiva moldoveni stabiliți peste hotare au vorbit despre cum a fost această perioadă pentru ei. 

Mariana Plămădeală, Marea Britanie: „Marea Britanie nu a văzut așa val de zăpadă de vreo 10 ani”

 „În West Midlands lumea era panicată, transporturile au fost anulate între orașele mari. În magazine nu prea este lapte și pâine. Cred că își face lumea stock. Englezii numesc această situație „Snowmaggeddon”.  Totuși, drumurile principale au fost deja curățite (zi și noapte, treceau mașinile cu sare), dar ca să ieși de pe strada ta, spre drumul principal cu mașina, nu e posibil. Mașina mea de exemplu, stă pe jumătate în zăpadă și nu găsesc lopata nicăieri. Cea mai mare bucurie totuși e pentru copii, au ieșit la sanie și îngerași de zăpada. Acum deja a început să plouă și să se încălzească. Să mai adaug, au fost accidente pe drumurile naționale (aici, nu ești obligat să schimbi cauciucurile de iarnă), însă conducătorii sunt foarte precauți, comparativ cu ai noștri. De asemenea, pentru cei care locuiau în stradă, s-au mobilizat oamenii pe rețelele sociale pentru a-i ajuta. Magazinele comerciale și cafenelele vineri au închis la 17:00 din cauza timpului”.

Ecaterina Țurcan-Hacina, Franța: „E prima de când sunt aici, când văd o asemenea cantitate de zăpadă”

 „Valul de frig care a cuprins Europa zilele trecute a fost puternic resimţit și în Franța. Datorită direcţiei pe care a avut-o, francezii l-au numit Moscova-Paris. În linii generale, acesta a afectat toate departamentele, care au fost plasate în alertă oranj. În urma impactului, autocarele nu circulau din cauza zăpezii, unele şcoli au fost închise. Dar, cel mai mare impact a fost în regiunea Heraul din sudul Franței, în care a fost declarată alertă roşie din cauza cantității mari de zăpadă, care a ajuns până la 35 cm. Toată regiunea a fost blocată, autostrăzile închise. Pe autostrada A8 de pe Coasta de Azur a fost închisă circulaţia. Şoferii blocaţi au aşteptat în maşini până la 48 h ca să fie evacuaţi. În Paris, din cauza temperaturilor scăzute, programul panourilor electronice de informare a fost dat peste cap. Mulţi funcţionari nu au avut cum să ajungă la muncă. În regiunea pariziană s-a înregistrat 700km de ambuteiaj, un record până acum. Respectiv, magazinele nu au fost aprovizionate cu produse. Câteva zile a fost simţită lipsa produselor proaspete. În prezent, temperaturile au revenit la normal. A şasea iarnă sunt aici, dar e prima dată când am văzut zăpadă așezată așa”.

Mariana Verdeș, Irlanda: „Așa ninsoare nu a fost aici din anii 80″

 „Acest val de frig a venit peste Irlanda miercuri și a acoperit totul cu o pânză albă. Așa ninsoare nu a fost în aici din anii 80, și în general, în Irlanda ninge foarte rar, de acea țara nu este pregătită pentru așa ceva. A fost declarată stare de urgență și s-a oprit totul 2 zile – școlile au fost inchise, lucrătorii au stat acasă, și chiar și ambulanțele și pompierii pe o parte nu au lucrat. Irlandezii însă au spiritul lor, au golit rafturile de mâncare și au hibernat în veselie. Pe când toate localurile era închise, barul de lângă mine era deschis și plin de oameni determinați să petreacă vinerea ca de obicei”.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru perioada 28 februarie–2 martie un cod galben de vânt puternic și ger pe întreg teritoriul R. Moldova. Conform SHS, în decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai rece ca de obicei. Temperatura medie săptămânală a aerului a fost mai scăzută față de valorile normei cu 1-2ºС şi a constituit -2,0..-4,5ºС.