Cât durează dragostea: 3 sau 30 de ani? Ce spun cuplurile căsătorite timp de trei decenii

collage

Dragostea nu are termen de valabilitate, dacă e așa, atunci, care este secretul dragostei veșnice? Acest lucru îl putem afla doar de la cei care îl dețin. Mai multe cupluri, căsătorite de peste 25 de ani,  au fost rugate să spună care este secretul lor în materie de dragoste. Durează dragostea doar trei ani sau mai mulţi?

„Dragostea durează trei ani” – spune titlul cărții lui Frederic Beigbeder. Noi am decis să punem la îndoială această cifră. Citiți mai jos relatările cuplurilor cu experiență, scrie 60plus.md

 

Vera și Mihai Mereuță – căsătoriți de 50 de ani: „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”

„Dragostea ca pasiune, ca atracție sau ca momeală poate că durează doi, trei sau șase ani, dar este un sentiment mult mai profund – acel de obișnuință. Nu deprindere, în sensul prost al cuvântului, dar acea obișnuință. Este atunci când poți avea încredere în persoana respectivă, dar trebuie să fii și tu de încredere. Să susții și să fii susținut. Sunt și nervozități, sunt și supărări, dar trebuie să ai multă răbdare, mult tact, ca să treci peste toate. Când se spune „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”, cine îți este aproapele? În primul rând, soțul tău. Deci trebuie să îl iubești cum te iubești pe tine, iar dacă pe tine iubești și te respecți, nu-l poți neglija pe celălalt”.

Vera Mereuță este vocea din troleibuzele din Capitală. Citiţi istoria ei aici.

Mura și Alexandru Gavril – căsătoriți de 29 de ani: „Încă ne felicităm cu ocazia celor mai mici amintiri”

„Ce „ingrediente” necesită dragostea? Simplu: te căsătorești când ești pregătit, nu neapărat material. Pregătit pentru a fi cu cineva toată viața. Te căsătorești cu cineva care te înțelege, știe să asculte și care nu neapărat este întotdeauna de acord cu tine. Cei doi trebuie să fie un tot întreg și să împartă bucurii, probleme și dezamăgiri. Toate trebuie trăite împreună. Poate pare incredibil, dar noi, an de an, încă ne felicităm cu ocazia celor mai mici amintiri: ziua când ne-am văzut prima dată, prima ieșire sau primul sărut. Dragostea există la orice vârstă. Pentru a o păstra este nevoie de multă comunicare, respect, sinceritate, fidelitate conjugală și să știi a cere iertare atunci când greșești”.

Maria și Romeliu Balan – căsătoriți de 50 de ani: „Trebuie să vezi în partenerul tău un prieten”

„Poți face orice îți propui, dacă ai lângă tine persoana potrivită. Dragostea nu are secrete sau anumite șiretlicuri, vine totul de la sine. Totuși, un lucru important pentru noi este că trebuie să vezi în partenerul tău, în primul rând, un prieten, căruia să îi poți spune orice, oricând. Să îl accepți așa cum e cu tot cu pasiunile și deprinderile sale. Totodată, trebuie să munciţi împreună pentru orice îți dorești. Noi am avut o nuntă simplă, într-un cort la care nu am primit daruri alese. Dar din puțin, se face tot, dacă o faci împreună”.

Aurelia și Gheorghe Butuc – căsătoriți de 34 de ani: „Am învățat să avem răbdare și să ne cerem iertare”

„Pentru ca dragostea să reziste mai mult de trei ani, este nevoie de încredere, respect și susținere reciprocă. Toate ar putea părea lucruri banale, însă anume aceste valori fac dragostea rezistentă în timp. Ne iubeam chiar și atunci când nu aveam nimic, nici măcar o lingură. Avem trei copii și mereu ne-am străduit să fim un exemplu de familie pentru ei”.

Lora și Nicolae Balan – căsătoriți de 28 de ani: „…cât e de important în viață să îți găsești omul”

„Poeţii o cântă, noi o trăim. Certificatul de căsătorie ne arată 28 de ani de căsnicie, iar inimile noastre s-au găsit încă de la grădiniță, după care a urmat să împărțim o bancă la școală, şi mai apoi,  acelaşi serviciu. Noi credem în conceptul de familie, în copii, în continuitate. Ştim ce înseamnă devotament și dăruire totală. Ah, și cât e de important în viață să îți găsești omul tău”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente