Care sunt cele mai bune vinuri bio din Moldova. Unde le puteți găsi și cât costă

collage

Tendința dictează consumarea de alimente eco, băuturi bio și produse fără organisme modificate genetic. Pe piața internațională sunt la mare căutare vinurile ecologice. Cultura întrebuințării unui produs pur se pare că este departe de consumatorul cu un venit mediu din țara noastră, totuși există varietăți și pentru cei care „se respectă”.

Suntem ceea ce …bem. Parafrazarea celebrului dicton al unei vechi filozofii indiene se potrivește cum nu se poate mai bine intenției lumii moderne de a adopta un mod sănătos de viață, inclusiv atunci când consumă băuturi alcoolice, scrie Be Better.

vinbio

Din milioanele de pagini pe care le generează „sfântul Google” despre vinurile ecologice, am aflat că o băutură bahică pură este obținută din struguri crescuți fără utilizarea pesticidelor, ierbicidelor, fungicidelor și altor produse chimice. Iar producătorii spun că în viile ecologice sunt efectuate lucrări cu sulfat de cupru, care era utilizat cu acest scop de străbuneii noștri și acum 100 de ani. La sfârșitul anului 2016, în lume existau 2000 de producători de vinuri bio, aproape jumătate dintre ei se află în Franța. Consumat moderat, vinul bioare proprietăți antioxidante și energizante. Iar nutriționiștii recomandă o cantitate de până la 150 ml de vin pe zi pentru femei și până la 300 ml – pentru bărbați. Băutura, în cantitățile menționate, previne bolile cardiovasculare și are proprietăți anti-coagulate, scrie BeBetter Mol

Mihai Bradu, sommelier, spune că „Vinurile bio sunt mai scumpe decât cele convenționale și asta pentru că viile ecologice pot fi atacate mai des de boli și plantele au de suferit mai mult. Consumul unui vin bio este un trend pe piața internațională. Am gustat câteva vinuri purede producție internațională și nu mi-au plăcut. Am avut recent o degustare organică cu vinuri din Moldova, România, Franța și Statele Unite ale Americii.Nu pot identifica vinurile produse din struguri ecologici după gust. Nu se simte diferența. Consumatorii preferă de obicei vinurile convenționale, cele pe care pot să și le permită”.

Unde putem găsi un vin bio?

Ceea ce ține de producția autohtonă, în Moldova există două companii: Equinox și Pelican Negru. Ambele pot fi găsite în magazinele online specializate în comercializarea vinurilor, dar și în vinotecile din Chișinău și în restaurante. Equinox-ulcostă de la 175 până la 350 de lei, iar o sticlă de Pelican Negru se vinde cu 135 de lei. Cei doi producători își au viile în apropierea satului Olănești din raionul Ștefan Vodă.În total, în țara noastră, 1,3% din suprafețe, ceea ce înseamnă că strugurii de pe aproximativ 700 de hectare de terenuri sunt zdrobiți în sticle cu vin bio.

Cum ne dăm seama dacă un vin declarat ecologic, este cu adevărat pur?

Gheorghe Arpentin, doctor în oenologie, degustător autorizat, membru al Organizației Mondiale a Vinului, director al Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, membru în comisiile de jurizare ale concursurilor internaționale de vinuri

„Persoanele care produc vin din struguri ecologici nu o fac pentru marketing. Sunt oameni onești pe care puteți să-i găsiți, să discutați cu ei. Să vă convingeți că sticla pe care o țineți în mână conține un vin ecologic, pentru că nu întotdeauna ceea ce scrie pe etichetă este adevărat. Participați la evenimente despre vinuri ca să vă convingeți că vinurile sunt bune, nu sunt vulgare. Un vin bun trebuie întâi de toate să fie adevărat. Dacă este folosit tot arsenalul de intervenții cu produse chimice, nu mai știi dacă e un vin adevărat sau e o clonă a lui”.

Deci, un adevărat vin bio poate fi găsit în interacțiunea cu producătorul acestuia. Dacă aceasta nu este posibilă, studiați eticheta produsului, care trebuie neapărat să conțină eticheta bio. Avem și legislație strictă europeană în acest domeniu, ne asigură producătorii de struguri ecologici.

Care este deosebirea dintre un vin bio și unul biodinamic

La desert trebuie să gustăm puțin și din viticultura biodinamică, pentru ca să înțelegem mai bine filosofia cultivării unei vițe de vii pline de viață. În cultura biodinamică lucrările în vie au loc conform fazelor lunii, unui calendar special întocmit. În Germaniași în alte țări europene produsele biodinamice se comercializează în prezent sub sigla Demeter, singurul organism de certificare al fermelor biodinamice. Și detaliile care îți mențin atenția, atunci când asculți explicațiile filozofilor viilor, descriu rețete specifice de prelucrare cu bălegar de vacă (preparatul 500) și siliciu (preparatul 501) puse în coarne de vacă și îngropate în sol timp de 6 luni. După jumătate de an de metamorfozare în sol, producătorii prepară o soluție cu doze homeopatice care este pulverizată în vie.După aflarea acestor informații, îți curge prin vene magia unui Cabernet Sauvignon sau Rară Neagră pure ca lacrima. Iar decizia consumului unui vin bio sau a unuia convențional îți aparține în totalitate.

Vinuri bio produse de vecini
10% dintre cramele prezente pe teritoriul României, la ora actuală, produc și vinuri obținute din struguri bio: Adamclisi, Domeniul Bogdan, etc. În România există 180.000 hectare pe care se cultivă viță de vie și 144 de crame. În România un vin bio poate fi cumpărat cu 22-33 de roni (100-150 de lei moldovenești) pentru 750 ml.
Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, cetățenii Republicii Moldova se află pe locul trei în Topul consumului băuturilor alcoolice, cu 15,9 litri de alcool pur pe cap de locuitor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente