Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.03.2018

Damon Wilson: Moldova, Georgia și Ucraina au nevoie de suport ca să elimine zona gri din regiune

Damon Wilson: Moldova, Georgia și Ucraina au nevoie de suport ca să elimine zona gri din regiune

Moldova, Georgia și Ucraina  au nevoie de suport ca să elimine zona gri din regiune, a declarat vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic, Damon Wilson la deschiderea Conferinței interparlamentare de nivel înalt cu genericul „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”.
 
Potrivit lui, Consiliul Atlantic înțelege că în această zonă este o frontieră a libertății, iar cele trei țări au nevoie de o strategie comună pentru a deveni părți integrante ale Uniunii Europe, a oficialul.
 
”Împreună cu partenerii europeni și cei din SUA ne dorim să depășim provocările cu care ne confruntăm. Avem pretenții față de Rusia, în privința integrării teritoriale a Georgiei”, a declarat Președintele Parlamentului Georgiei Irakli Kobakhidze. El a vorbit despre aspirațiile țării sale de integrare europeană și în NATO, menționând că integritatea țării poate fi efectuată doar prin consolidarea securității strategice din regiune, inclusiv cu susținerea UE și SUA.
 
Președintele Radei Supreme a Ucrainei Andriy Parubiy a spus că pericolul cel mai mare pentru securitatea țării sale îl reprezintă Rusia și personal Vladimir Putin. ”Avem nevoie de proiecte strategice comune de combatere a agresiunilor Rusiei. Evenimentul de astăzi este un bun început pentru fundamentarea unui proiect de securitate regională, cu susținerea partenerilor europeni și americani”.
 
Conferința organizată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic la inițiativa președinților Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei  dezbate probleme legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și va discuta despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în regiune. Evenimentul a adunat circa 150 de oficiali și experți de nivel înalt, inclusiv speakeri de Legislative, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, experți notorii internaționali și regionali.
 
Astăzi cei trei președinți de Parlamente vor semna o declarație comună în care se angajează să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

Reprezentanți ai Parlamentelor, ai Congresului SUA, europarlamentari participă la prima Conferință interparlamentară la nivel înalt în probleme de securitate, organizată la Chișinău. De asemenea, pentru dezbateri au venit experți notorii precum sunt vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic Damon Wilson,  Anders Aslund, Eurasia Center, Consiliul Atlantic, Directorul Eurasia Center John Herbst, ambasadorul Asif Chaudhry, directorul asociat RUSI, Jonathan Eyal, Ambasadorul Alexander Vershbow, fost secretar general adjunct NATO, alți experți internaționali și regionali.
 
Informații complete despre eveniment, participanți și vorbitori, precum și transmisiunea live a evenimentului găsiți pe https://parl4sec.md/ro/ și paginile evenimentului de pe facebook și twitter, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus