/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Ping pong cu atribuții. Accidentele de muncă nu mai sunt cercetate de stat din lipsă de personal

02 martie 2018, ora 20:12

Reporterul TV8 a încercat să afle cine sunt angajații Agenției pentru Supraveghere Tehnică și dacă aceștia și-au început activitatea. „Dar nu vă pot da vreun telefon, că noi nu avem funcțiile. Personal încă nu este”, ne-a spus în anticamera Agenției pentru Supraveghere Tehnică.

Mai multe agenții nu au personal angajat și instruit. Nu s-au cercetat accidentele de muncă, care au fost comunicate la Inspectoratul de Stat al Muncii”, afirmă Elena Carchilan, șef Inspectoratul Muncii al Sindicatelor.

După cinci luni de inactivitate a Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Guvernul a decis ca atribuțiile de cercetare a accidentelor de muncă să fie trecute înapoi la Inspectoratul de Stat al Muncii. Astfel, În „Monitorul Oficial” din 28 februarie au fost publicate noile modificări.

Este hotărârea de Guvern, dar urmează să fie modificată legea privind securitatea, unde este descris cine cercetează și Legea cu privire la Inspectoratul de Muncă. Noi ne-am opus vehement acestor modificări, cam ne-am priceput că așa va fi”, Victor Țurcanu, șef direcție Inspectoratul de Stat al Muncii.

Potrivit lui Țurcan, după crearea acestor agenții, oamenii nu știau cui să comunice despre producerea accidentelor de muncă și acesta ar fi fost motivul deciziei ca aceste competențe să revină în gestiunea Inspectoratului.

În cazul unui accident, când ajungeau la spital, trebuiau să comunice despre accidentul care s-a aflat, instituția medicală nu cunoștea genul de activitate a întreprinderii, ele sunt zece și nu știau cui să comunice”, Victor Țurcanu, șef direcție Inspectoratul de Stat al Muncii.

În perioada când atribuțiile erau pasate între instituțiile statului, în țara s-au produs 126 de accidente de muncă.

Dintre care 11 accidente mortale cu 13 persoane decedate și 9 accidente grave de muncă, care nu erau cercetate de către autoritățile competente”, spune Elena Carchilan, șef Inspectoratul Muncii al Sindicatelor.

Un presupus accident de muncă este și cel cu implicarea a patru angajați ai „Poștei Moldovei”, care au murit urmare a ciocnirii automobilului în care se aflau cu un camion.

Până în ziua de astăzi și administrația „Poștei Moldovei” s-a adresat la trei agenții, unde a solicitat să fie cercetat acest accident de muncă, până astăzi, acest accident de muncă nu este cercetat”, Elena Carchilan, șef Inspectoratul Muncii al Sindicatelor.

Un alt caz este cel al lui Ivan Corsan, care a activat în cadrul unei companii în calitate de electrician. În septembrie 2017, acesta a suferit un accident în timpul serviciului. În consecință, bărbatului i-a fost amputat antebrațul drept și a suferit numeroase intervenții chirurgicale.

Iată cu ce am rămas din mâna care a fost electrocutat. Cum să vă spun, am avut 3 intervenții chirurgicale, care au fost în sala de operație”, spune Corsan, victimă a accidentului.

Potrivit legii, dacă o persoană a decedat la locul de muncă sau și-a pierdut capacitatea de muncă, din vina angajatorului, se achită o indemnizație unică de către angajator. Dar pentru a primi acești bani, e nevoie de un proces verbal oferit de instituția abilitată să cerceteze circumstanțele.

De atâta timp, nu am primit certificatul că a fost traumă la lucru. Au strâns colectivele din propria dorință ca să mă ajute”, povestește Corsan, victimă a accidentului.

Din cauza inactivității instituțiilor abilitate, zeci de victime ale accidentelor de muncă nu au primit aceste procese verbale și au rămas fără indemnizații. Și rudele persoanelor care au murit în timpul accidentelor de muncă ar trebui să beneficieze de o indemnizație proporțională fiecărui an pe care l-ar fi lucrat răposatul până la vârsta de 62 ani.

Reporter: Ana Sîrbu;
Imagine: Tudor Bigu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram