/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Gazprom a sistat livrarea gazelor către Ucraina. Cum va fi afectată Moldova de această decizie?

missing
02 martie 2018, ora 18:04

Potrivit lor, livrările de gaze naturale către consumatorii din Moldova nu vor fi perturbate și vor fi realizate în volume depline, conform contractului existent. „Este de menționat că SA „Moldovagaz” are semnat cu „Gazprom” contracte de furnizare şi tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova valabile până la finele anului 2019”, se mai arată în comunicatul Moldovagaz.

În același timp, în Ucraina premierul Vladimir Groisman a dat indicații Naftogaz să prevină disfuncționalitățile tehnice din cauza acțiunilor „Gazprom”, care a refuzat să furnizeze gaz Ucrainei și să găsească alternative pentru furnizarea de gaze pentru a preveni defecțiunile tehnice de sistem. Declarațiile date au fost făcute de Groisman într-un mesaj video pe pagina sa de facebook.

TV8 menționează că, gazpromul rus, după o dispută cu Naftogaz ucrainean la Arbitrajul de la Stockholm, a declarat că va suspenda livrările de gaze către Ucraina de la 1 martie. Gazpromul și-a motivat decizia prin lipsa unui acord suplimentar la contractul de bază, care ar fi necesar pentru a începe livrările. „Naftogaz” a considerat declarația dată drept o încălcare a contractului și neexecutarea hotărârii arbitrale.

Miercuri, 28 februarie, tribunalul internaţional de arbitraj de la Stockholm a decis că Gazprom trebuie să plătească firmei ucrainene Naftogaz suma de 2,56 miliarde de dolari pentru încălcarea obligaţiilor contractuale.

Ucraina este o ţară importantă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa, unde Gazprom controlează aproximativ 35% din piaţă. Disputa dintre Gazprom şi Naftogaz face parte dintr-un conflict politic mai amplu dintre cele două ţări, care a izbucnit după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram