Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ultima oră! Poalelungi renunță la…

Ultima oră! Poalelungi renunță la șefia CSJ pentru fotoliul de judecător la Curtea Constituțională

Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, renunță la funcția de președinte al instanței supreme de justiție în favoarea fotoliului de judecător la Curtea Constituțională (CC). Acesta este unicul candidat înregistrat în concursul pentru funcția de magistrat constituțional, rămasă vacantă după ce la sfârșitul lunii ianuarie Tudor Panțâru și-a anunțat demisia. Candidatura acestuia urmează a fi discutată în următoarea ședință a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Tudor Panțâru a demisionat din proprie inițiativă, invocând motive personale, din funcția de judecător și președinte al instituției la 31 ianuarie curent.

Concursul pentru suplinirea funcției de judecător la CC a fost anunțat de Consiliul Superior al Magistraturii la 6 februarie curent, cererile de participare urmând a fi depuse în termen de 15 zile din data publicării anunțului în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, judecător al Curţii Constituţionale poate fi persoana care deţine cetăţenia R. Moldova, are domiciliul în ţară, are pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţămîntul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică. Limita de vârstă pentru numire în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este de 70 de ani. În cazul în care candidatul ocupă o funcţie incompatibilă cu aceea de judecător al Curţii Constituţionale sau este membru al unui partid sau al unei alte organizaţii politice, acordul trebuie să cuprindă angajamentul candidatului de a demisiona, la data depunerii jurământului, din funcţia pe care o ocupă şi de a-şi suspenda activitatea în partid sau în o altă organizaţie politică.

Mihai Poalelungi este la cel de-al doilea mandat la șefia Curții Supreme de Justiție (CSJ), fiind numit, la fel printr-un concurs în care nu a avut contracandidați, în februarie 2016.

Mihai Poalelungi a fost vicepreşedinte la CSJ între 2005 şi 2008, iar între 2008—2012, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova.

În 2012, a fost propus de membrii CSM şi votat de Parlament pentru funcţia de preşedinte al CSJ. În concursul din 2012 Poalelungi l-a avut contracandidat pe Ion Muruianu, care însă a obţinut doar două voturi.

În luna iulie 2012, la cinci luni după numirea în funcţia de preşedinte al CSJ, Mihai Poalelungi, împreună cu soţia, Elena, şi-au cumpărat o casă de lux, cu o valoare de piaţă de aproximativ 5 milioane de lei, pe str. Nucarilor din Chişinău. Imobilul, indicat în toate declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale magistratului este unul modern, situat într-un cartier select din capitală. Pe lângă el, Poalelungi declară că este proprietarul unui apartament de 90 m.p., pe care-l împarte cu doi dintre copiii săi, Mihai şi Veronica Poalelungi (Rusnac), cu soţia, Elena, dar şi cu soacra. Împreună cu soţia, în 2014, Poalelungi declara şi trei automobile, două Mercedes-uri şi un Subaru Forester, pe care le deţin din anii 2008—2009.