Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (DOC) Condamnată la CtEDO de…

(DOC) Condamnată la CtEDO de 13 ori în cauze ce vizează regiunea transnistreană, F. Rusă a achitat compensații doar în trei cazuri

Asociația Promo-LEX a publicat astăzi hotărârile CtEDO pe marginea cererilor depuse împotriva R. Moldova și Federației Ruse în regiunea transnistreană și lista persoanelor responsabile de violarea drepturilor omului. „Unele persoane ocupă funcții publice, până în prezent, iar ca urmare sunt responsabile de încălcarea drepturilor din regiune”, scrie Promo-LEX. Deși în ultimii treisprezece ani F. Rusă a fost obligată să achite compensații de circa 2,17 milioane de euro, în realitate, a fost achitată doar suma de 767 320 de mii de euro.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a pronunțat în perioada 2004-2017, 13 hotărâri în privința Federației Ruse (n.r.: în cazurile din regiunea transnistreană), ultima fiind obligată să plătească circa 2,17 milioane de euro. Cu toate acestea, au fost achitate compensații doar în trei dintre cazuri, în sumă de 767 320 de mii de euro.

„Au fost achitate compensații doar în cauzele Pisari, Ivanțoc și Ilașcu. În restul cauzelor nu a fost achitată nicio compensație și nu a fost executată nicio măsură generală. La nivel politic, se declară că aceste hotărâri, în opinia unor polititicieni ai F. Ruse, sunt hotărâri cu caracter politic și ei nu le vor executa”, a declarat Vadim Vieru, avocat Promo-LEX.

În două dintre cauze este vizată și R. Moldova, care a achitat compensații în sumă de 190 de mii de euro în cazul Ilașcu și alții c. Moldovei și Rusiei, pentru violarea art. 3 CEDO– dreptul de a nu fi supus tratamentelor inumane ori degradante. „Reclamanții Leşco, Petrov-Popa și Ilașcu au fost maltratați și deținuți în condiţii inumane începând cu luna mai a anului 2001”, se arată în documentul publicat de Promo-LEX.

În aceeași cauză, R. Moldova a violat art. 5 CEDO– dreptul la libertate și siguranță: „Detenţia ilegală a reclamanților Ivanţoc, Leşco şi Petrov-Popa a început în luna mai a anului 2001 și a continuat și după pronunțarea hotărârii”, iar art. 34 CEDO – dreptul la un recurs individual, „a fost îngrădit ca urmare a declarațiilor celei mai înalte autorități din stat (președintele) privind retragerea cererii depuse la Curte”.

În cazul Braga c. Moldovei și Rusiei, autoritățile moldovene au achitat compensația de 4 mii de euro, pentru violarea art. 3 CEDO – dreptul de a nu fi supus tratamentelor inumane ori degradante,art. 5.1 CEDO – dreptul la libertate și siguranță. „Detenția reclamantului, pentru perioadele 25 octombrie – 21 noiembrie 2001 şi 21 noiembrie 2001 – 22 ianuarie 2002 a fost ilegală”, se arată în document. În același caz, a fost încălcat și art. 34 CEDO – dreptul la un recurs individual.

Vedeți mai jos hotărârile CtEDO pe marginea cererilor depuse împotriva R. Moldova și Federației Ruse (regiunea transnistreană):

Pe 31 ianuarie, curent, Asociația Obșteascăi „Juriștii pentru Drepturile Omului”, au elaborat lista persoanelor responsabile de condamnarea R. Moldvoa la CtEDO. Potrivit documentului, în 2017, CtEDO a pronunțat 16 hotărâri în privința R. Moldova. Zece dintre acestea au constatat violarea de către Moldova a cel puțin un articol din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). În alte șase cazuri, responsabilă de violarea drepturilor cetățeinilor R. Moldova a fost declarată Federația Rusă. Suma prejudiciilor pe care Guvernul R. Moldova a fost obligat să le achite reclamanților constituie 95 348 de euro.

În perioada 1997-2017, R. Moldova a fost obligată să plătească 16,3 milioane de euro la CtEDO. Deși anul trecut CtEDO a înregistrat cu 9% mai puține cereri în privința R. Moldova , comparativ cu anul 2016, raportat la numărul populației țării, numărul cererilor depuse este foarte mare, se menționează într-un raport al Centrului de Resurse Juridice din R. Moldova (CRJM), publicat la începutul anului 2018.