În centrul istoric al capitalei riscă să dispară două edificii incluse în registrul monumentelor de importanță municipală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Două edificii din centrul istoric al Chișinăului riscă să dispară în viitorul apropiat. Direcția Arhitectură și Urbanism a capitalei insistă pe eradierea din registrul monumentelor de arhitectură ocrotite de stat a edificiilor din strada București 71 și Serghei Lazo 12.

Potrivit consilierului municipal al „Partidului Nostru”, Ilian Cașu, la ședința CMC din 27 februarie curent, acest proiect a fost prezentat drept „prioritar” pe ordinea de zi, iar „cel mai înflăcărat avocat al scoaterii acestor edificii” a fost consilierul independent, Ion Ștefăniță.

„Fracțiunea „Partidului Nostru” din CMC s-a pronunțat categoric împotriva eradierii, și, drept rezultat, proiectul nu a acumulat numărul necesar de voturi. Noi considerăm că registrul monumentelor de arhitectură trebuie completat, nu golit. În caz contrar, Chișinăul va rămâne fără centrul său istoric”, a precizat consilierul municipal pe pagina sa de Facebook.

Potrivit „Registrului monumentelor de importanță națională și municipală” aprobat de Primăria mun. Chișinău în ianuarie 1995, în casa din strada București 71 a locuit pedagogul și lingvistul Iacob Ghinculov (1800–1870), primul magistru al sistemului de învăţământ prin sistema lui Lankaster şi primul director al acestei şcoli. Clădirea este un monument de istorie de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Cât ține de edificiul din strada Serghei Lazo 12, care la fel este un monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe, primele informaţii documentare datează din 1888, când aparţinea lui Beziukov Grigorii Emelian, din Odesa, care construise în urmă cu 30 de ani pe acest loc o casă veche, acoperită cu şindrilă. În 1896 această proprietate a fost cumpărată de către Covriga Andrei Nicolaevici, care demolează vechea casă şi construieşte în locul ei o casă de raport în două nivele – parter şi etaj.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...