(infografic) 26 de ani de conflict înghețat. Ce soluții au fost propuse până acum?

800px-Tiraspol_bridge_infantry_vehicles

În acest an se împlinesc 26 de ani de la declanșarea fazei militare a conflictului de pe Nistru. Conflictul politic a început încă e la începutul anilor 90, însă a escaladat în ciocniri militare pe 2 martie 1992, a doua zi după ce Moldova a fost acceptată de ONU în calitate de membru cu drepturi depline. Ostilitățile s-au încheiat în vara anului 1992, cu memorandumul Elțîn-Snegur, iar una din consecințe a fost atribuirea Rusiei drept „garant al păcii” în regiune, dar și demiterea guvernului Muravschi și înlocuirea lui cu Guvernul Sangheli.

Conflictul la etapa actuală e este în continuare politic, având statut de conflict înghețat. Pe parcursul acestei perioade au fost de câteva ori propuse mai multe soluții de rezolvare, însă nici una nu a avut nici un efect.

Anul trecut, Europa Liberă a făcut un infografic despre soluțiile propuse pentru rezolvarea conflictului:

66BD5E5A-6DB2-4E8B-8931-11047188D1F4_w650_r0_s

O altă problemă a acestui conflict este legată de respectarea drepturilr omului în regiune. Republica Moldova, ca și alte state sau organizații non-guvernamentale, susține că guvernul separatist de la Tiraspol este autoritar și nu respectă drepturile omului și a acuzat regimul separatist de arestări nejustificate și tortură.

Alegerile legislative din 2005 nu au fost recunoscute de comunitatea internațională. Potrivit lui Claus Neukirch, șeful serviciului de presă al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, „nu se poate vorbi de alegeri libere și corecte în regiunea nistreană, atâta timp cât în această regiune nu sunt create condiții adecvate pentru exprimarea opțiunii politice a alegătorilor”.

Conducerea Republicii Moldova a acuzat de asemenea administrația RMN de incursiuni în satele din stânga Nistrului controlate de guvernul de la Chișinău, unde există relatări despre arestări nejustificate și tortură.

Un raport al departamentului de stat american relatează despre închisori dure în Transnistria.[18] Traficul de ființe umane reprezintă o problemă importantă în Moldova și Transnistria.

În cazul Ilașcu și Alții v. Moldova și Rusia (2004), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut în unanimitate Moldovei și Rusiei să pună capăt detenției nejustificate a membrilor grupului Ilașcu, Andrei Ivanțoc (eliberat la 2 iunie 2007) și Tudor Petrov-Popa (eliberat la 4 iunie 2007). Ilie Ilașcu a fost arestat, împreună cu încă patru persoane în Tiraspol la începutul lunii iunie 1992. Ei au fost acuzați de uciderea a doi civili și de acte de terorism împotriva RMN. Se crede că motivul real al reținerii este asocierea politică sau sprijinul oferit împotriva autorităților separatiste.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente