Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Un deputat a declarat că…

Un deputat a declarat că va asasina colegii de Parlament?

Duminică, 25 februarie, deputatul din partea Partidului Democrat, Corneliu Dudnic, a declarat că deţine un pistol automat şi e gata să împuşte nişte oameni.

Deputatul Dudnic se afla pe scena unei clădiri publice în satul Tomai, raionul Ceadîr-Lunga şi vorbea în calitate de parlamentar. Aşa, în glas, la microfon, a declarat în limba rusă: „Ca să închidem tema cu unionismul, eu vă dau cuvântul, vă dau cuvântul, că dacă vreodată acest proiect Unirea se va uni, voi fi unul dintre primii care îşi va lua pistolul său automat şi va sta de pază la Autonomia Găgăuză”. Un deputat al R. Moldova declară că deţine un pistol automat şi va împuşca, ăsta e un act de sinceritate şi de curaj. Dar care este de fapt mesajul transmis de acest membru al Parlamentului?

„Deputatul este persoană oficială şi reprezentant al puterii legislative supreme”, se spune în Legea despre statutul deputatului în Parlament. Şi atunci când un deputat, strigă de pe scenă că îşi va lua pistolul automat şi îşi va apăra autonomia, concluziile sunt câteva: că deputatul deţine o armă automată legal, că îi încurajează şi pe alţii să deţină arme, că există riscuri iminente de atac asupra autonomiei găgăuze şi altfel decât cu arma nu pot fi contracarate, că este curajos, neînfricat, că tocmai acesta este rolul deputatului în Parlament – să deţină arme şi să atace duşmanii.

„Deputatul este obligat să respecte cu stricteţe Constituţia, legile, normele etice şi morale”, se mai spune în Legea cu privire la deputaţi. Şi aici apar mai multe semne de întrebare: este sau nu moral să ieşi la microfon şi să le sugerezi oamenilor că împuşcarea unioniştilor este o acţiune legală, logică, necesară? E moral şi etic să torni combustibil pe cărbunii încinşi ai spiritelor satului Tomai, în loc să încerci să clarifici problema sub aspect legislativ? Care ar fi o posibilă explicaţie a chestiunii unirii pentru Corneliu Dudnic? Că la moment, nişte grupuri de cetăţeni din diferite localităţi declară că doresc ca R. Moldova să se reunească cu România, aşa cum a fost până în 1940, când Basarabia a fost separată printr-un act al URSS. Că, în anul 2018, Unirea cu un stat membru al UE, dar şi membru NATO, nu se poate face cu arma, cum s-a făcut separarea din 1940. Că Unirea, dacă ar fi să fie, s-ar produce printr-un act legislativ, aşa cum a fost proclamată Unirea din 1918, în Parlamentul Moldovei de atunci, numit Sfatul Ţării. Că Unirea, înainte să fie votată într-un legislativ, ar fi discutată în Parlament, acolo unde, deputatul Corneliu Dudnic ar putea comunica, într-un mod civilizat, prin cuvinte, nu prin gloanţe, argumentele, nemulţumirile, fricile, interesele comunităţilor găgăuze, inclusiv ale cetăţenilor de la Tomai. Dudnic ar mai fi putut să le sugereze tomaienilor că Partidul Democrat, pe care îl reprezintă, este responsabil de actul Guvernării, că ia toate deciziile, inclusiv cele de politică internă şi externă, că Partidul său Democrat este interesat de promovarea şi respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor, inclusiv ale celor din Tomai, şi că Partidul Democrat crede în democraţie şi se teme, se fereşte şi respinge asasinatele.

Corneliu Dudunic nu le-a spus aceste lucruri oamenilor din Tomai. Probabil şi la alte întâlniri cu oamenii din zonă, care nu au fost filmate, a povestit depsre necesitatea înarmării. Probabil, deputatul Dudnic nu crede în Partidul Democrat, nu crede în democraţie, nu crede în etica parlamentară, nu crede în soluţionarea conflictelor fără arme, nu crede în colegii săi de partid care sunt români-unionişti cu acte în regulă, nu crede nici în liderul său de partid, Vlad Plahotniuc, care are, şi el, cetăţenie română, şi care a remarcat de mai multe ori că este interesat de vectorul pro-românesc şi pro-european.

„Deputatul este dator să fie demn de încrederea alegătorilor, să contribuie prin exemplul personal la îndeplinirea obligaţiilor civice, la asigurarea drepurilor omului şi la respectarea legislaţiei. Cazurile de încălcare a eticii de deputat sînt examinate de Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi”, se mai spune în Legea Deputatului. Tot în acest document se stipulează că bugetul public îi acoperă deputatului toate cheltuielile, fără a se specifica dacă vor fi acoperite şi mijloacele de înarmare.