Focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din Ursoaia, Căuseni

Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a confirmat un focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie particulară din satul Ursoaia raionul Căușeni.

După confirmarea de către CRDV a apariției focarului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform procedurilor, subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Căușeni a recoltat probe pentru examene de laborator, s-au impus restricții de mișcare pentru exploatația infectată, cele 8 animalele din respectiva exploatație au fost sacrificate, cadavrele fiind distruse prin incinerare.

De asemenea, s-a efectuat dezinfecţia gospodăriei, a spaţiilor de întreținere a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor contaminate și a fost stabilită zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului. Se efectuează recensământul exploataţiilor cu porcine din zona de protecție și de supraveghere.

Măsurile aplicate și acțiunile întreprinse sunt cele prevăzute în Planul de Contingență și în Manualul operațional pentru pesta porcină africană.

Astfel, în această zonă va fi interzisă mișcarea suinelor domestice, a produselor și a subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Căușeni, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană, ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epidemiologică pentru limitarea extinderii bolii și eradicarea ei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.