Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune Dodon despre ziua…

Ce spune Dodon despre ziua de 2 martie 1992

Igor Dodon, șeful statului, a scris pe o rețea de socializare despre importanța zilei de 2 martie 1992. Președintele pro-rus susține că nu mai trebuie să trăim în trecut și să fim prizonierii învinuirilor reciproce. 

Cu toate acestea, primul lucru pe care îl menționează Dodon în postarea sa este despre faptul că „începând cu 2 martie 1992, R. Moldova nu numai că a fost primită în marea familie a Organizației Națiunilor Unite, dar a deschis o nouă pagină a relațiilor cu alte state și popoare nu doar din Europa, ci și din întreaga lume”.

„Totodată, anul 1992 a fost umbrit de evenimentele sinistre de pe Nistru, care au răpit sute de vieți, au distrus destinul a mii de oameni. În prezent, cu 26 de ani mai târziu, noi continuăm să rămânem ostatici ai conflictului transnistrean nesoluționat, care împiedică dezvoltarea statului nostru comun – R. Moldova. Însă, noi nu putem, și nici nu este corect, să trăim la infinit prin trecut, să fim prizonierii învinuirilor reciproce și ai unor temeri false”, subliniază șeful statului, cel care de fiecare dată s-a opus retragerii trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre și care i-a interzis fotojurnalistului Constantin Grigoriță, care a luptat în războiul de pe Nistru, să participe la evenimentele organizate de Președinție după ce, în cadrul unei întâlniri cu presa, Grigoriță i-a adresat o întrebare incomodă lui Igor Dodon. „Cum președintele țării poate să meargă să-și ceară scuze de la cel care ne-a agresat? Au împușcat cu tehnică grea. Cu tancuri, cu trei tancuri. Eu am fost acolo, am văzut. Nu am împușcat eu. Cum un președinte poate să-și ceară scuze de la agresor?”, l-a întrebat Grigoriță pe șeful statului, la scurt timp după ce Dodon a fost în regiunea transnistreană. 

„Noi trebuie să ne ațintim privirile în viitor. Doar așa, țara noastră, poporul moldovenesc, vor putea să ocupe un loc decent în marea familie a Organizației Națiunilor Unite”, conchide Igor Dodon.

Amintim că la 22 iulie 2017, Igor Dodon a anunțat că este gata să „confere distincții de stat militarilor moldoveni, transnistreni dacă vor dori, și pacificatorilor ruși cu ocazia a 25 de ani de la crearea operațiunii de menținere a păcii”. Igor Dodon își argumenta această intenție prin faptul că, aceasta ar fi o dovadă de apreciere la cel mai înalt nivel a acestei misiuni de pacificare. Tot atunci, reprezentanții Asociației Promo-LEX au declarat că: „Intenția Președintelui Dodon de a decora paramilitarii transnistreni și pacificatorilor ruși, nu poate fi fundamentată juridic, gestul său fiind tratat de o bună parte a populației drept o provocare la adresa victimelor războiului din 1992 și o sfidare a normelor juridice în vigoare. Totodată, menționăm că acțiunea de a conferi decorații unor reprezentanți ai forțelor militare străine și ai unor structurilor paramilitare ilegale, săvârșită de un cetățean al R. Moldova, în dauna suveranității, inviolabilității teritoriale a R. Moldova, dar în schimb în interesul altui stat, care își menține forțele de ocupare pe teritoriul R. Moldova, urmează a fi calificate drept ilegale”.

Anul trecut, Curtea Constituțională a R. Moldova a pronunțat o hotărâre cu privire la neutralitatea R. Moldova, prin care a reiterat că „dislocarea pe teritoriul R. Moldova a oricăror trupe sau a  baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională”.