Principală  —  IMPORTANTE   —   Decizia irevocabilă a Curții Supreme…

Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat

Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă că acesta a epuizat toate căile naționale care-i oferă posibilitatea să conteste sentința prin care a fost trimis după gratii pentru nouă ani, fiind găsit vinovat de faptul că, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, pe atunci şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig”, au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la companie.

„Recursurile sunt vădit neîntemeiate. Pronunțarea integrală la 28.03.2018”, scriu judecătorii plenului Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție.

Valerian Mânzat a fost încătușat și trimis după gratii în mai 2017, după ce sentința cu nouă ani de închisoare pe numele acestuia, pronunțată în mai 2015 de fosta Judecătorie a sectorului Râșcani, a devenit executorie, fiind menținută de Curtea de Apel Chișinău. La 8 august 2017, Colegiul Penal al CSJ a respins recursul avocaților lui Valerian Mânzat, sentința de condamnare la 9 ani de închisoare pe numele său devenind astfel definitivă și irevocabilă.

Recent, întrebat despre condițiile de detenție în care sunt ținuți Valerian Mânzat și ex-premierul Vlad Filat, directorul Departamenului Instituții Penitenciare (DIP) al MAI, Aureliu Suhan, declara că sunt satisfăcătoare.

„Nu am avut ocazia să merg în celulele în care se dețin aceste două persoane, dar vreau să vă zic cu toată responsabilitatea că ei beneficiază de condiții normale, adecvate, care satisfac necesitățile de detenție. Celulele sunt dotate cu minimum necesar, este acces la informație prin biblioteca penitenciarului, prin radio și televizor. Condițiile sanitare sunt satisfăcătoare. Nu numai acești deținuți, dar inclusiv ei, sunt vizitați de mai mulți reprezentanți ai organelor internaționale, inclusiv de avocatul poporului. Considerăm că facem față condițiilor minime de detenție și de asigurare a drepturilor omului”, a punctat șeful DIP.

Avocatul a figurat și într-un alt dosar penal pentru escocherie. La 2 februarie anul trecut, acesta a fost reţinut de ofiţerii CNA pentru că ar fi estorcat de la o femeie, prin înşelăciune şi abuz de încredere, 20 000 de euro pentru a-i soluţiona o problemă legată de urgentarea transferării soţului acesteia dintr-un penitenciar din Rusia în unul din R. Moldova. Avocatul nu s-ar fi ţinut de cuvânt şi ar fi încercat să se ascundă de femeie pentru a nu-i restitui banii, dar a fost denunţat. La 9 iunie 2017, Valerian Mânzat s-a ales doar cu o amendă în valoare de 75 de mii de lei, asta pentru că a recunoscut integral învinuirile și probele procurorilor, a colaborat cu ancheta și a întors fostei cliente restul banilor ce i-au fost achitați.

Valerian Mânzat a ajuns în atenția opiniei publice în 2013, atunci când i-a dăruit soției sale de 8 Martie un Porche de 45 de mii de euro, afișând cadoul pe internet. Anterior, Valerian Mânzat a fost desemnat de Uniunea Avocaţilor din R. Moldova pentru a participa în calitate de membru cu drept de vot la procesul de Reformă a Justiţiei Penale pentru anii 2011 — 2016.